Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na başvuran gebelerde yapılan birinci ve ikinci trimester tarama testleri sonuçları ve hastaların takipleri
Results of first and second trimester screening tests performed on pregnant women applying to the Department of Obstetrics and Gynecology at Gazi University and follow-up of the patients
- Tez No: 1011197
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY NAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: prenatal tarama, birinci trimester testi, ikinci trimester testi, NIPT, amniyosentez, obstetrik sonuçlar, prenatal screening, first trimester test, second trimester test, NIPT, amniocentesis, obstetric outcomes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na başvuran gebelerde uygulanan birinci ve ikinci trimester prenatal tarama testlerinin sonuçlarına göre hastaların takip süreçlerinde izlenen klinik yaklaşımın değerlendirilmesi ve bu testlerde elde edilen biyokimyasal ile ultrasonografik parametrelerin kötü obstetrik sonuçlarla ilişkisinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metod: Bu retrospektif, tek merkezli ve gözlemsel çalışmaya, Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde 2020-2023 yıllarında gebelik takibi yapılmış ve birinci ve/veya ikinci trimester prenatal tarama testleri uygulanmış olgular dahil edildi. Araştırma verileri hastane elektronik kayıt sistemi, prenatal tarama ve tanı test raporları, ultrasonografi kayıtları ve doğum sonrası hasta dosyalarının geriye dönük incelenmesiyle elde edildi. Birinci trimesterde maternal serum Beta İnsan Koryonik Gonadotropini (β-Hcg), Gebelik ile İlişkili Plazma Proteini A (PAPP-A), Baş-Popo Mesafesi (CRL), ense saydamlığı (NT); ikinci trimesterde Alfa-fetoprotein (AFP), İnsan Koryonik Gonadotropini (hCG) ve unkonjuge estriol (uE3) düzeyleri değerlendirildi. Tarama testleri sonrası Non-invaziv prenatal test (NIPT), koryon villus örneklemesi (CVS) ve amniyosentez (AS) uygulanma durumları ile gebelik ve neonatal sonuçlar analiz edildi. Bulgular: Çalışmamıza hastanemizde takip edilen 804 hasta dahil edilmiştir. Birinci trimester tarama testi 797 (%99,1), ikinci trimester tarama testi 177 (%22,0), nöral tüp defekti (NTD) tarama testi 770 (%95,8), NIPT 107 (%13,3) olguya uygulandı. Tanı testleri olarak Koryon villus örneklemesi 36 (%4,5) ve amniyosentez 61 (%7,6) olguya uygulandı. Birinci trimester tarama testi 797 olguya uygulanmış olup bunların 588 (%73,8)'i düşük riskli, 209 (%26,2)'u yüksek riskli olarak sınıflandırıldı. Birinci trimester tarama testinde yüksek riskli değerlendirilen 209 olgunun, 63 (%30,1)'ü ikinci Trimester tarama testi, 54 (%25,8)'ü NIPT, 30 (%14,3)'u CVS 28 (%13,3)'i AS, 66 (%31,5)'sı sadece NTD tarama testi ile değerlendirilmiş. NIPT yapılan olguların 2 (%1,9)'sinde, CVS yapılanların 2 (%5,6)'sinde ve AS yapılanların 5 (%8,2)'inde anormal sonuç saptandı. 804 olguda yenidoğan yoğun bakım yatışı oranı 84 (%10,4), kötü APGAR sonucu 46 (%5,7) ve kötü obstetrik sonlanım 134 (%16,6) bulundu. Birinci Trimester Tarama Testinde yüksek riskli değerlendirilen 209 hastada yenidoğan yoğun bakım yatışı oranı 16 (%7,6), kötü APGAR sonucu oranı 16 (%7,6) ve kötü obstetrik sonlanım oranı 35 (%16,7) olarak bulundu (p=>0,05). İkinci Trimester Tarama Testinde yüksek riskli değerlendirilen 53 hastada yenidoğan yoğun bakım yatışı oranı 6 (%11,3), kötü APGAR sonucu 3 (%5,6) ve kötü obstetrik sonlanım 11 (%20,7) olarak bulundu (p=>0,05). Yenidoğan yoğun bakım yatışı olan olgularda doğum haftası, doğum ağırlığı ve doğum boyu anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (p <0,001). Kötü APGAR sonucu olan grupta CRL değerinin daha düşük olduğu ve birinci trimester trizomi 13/18 + NT risk dağılımı açısından anlamlı fark bulunduğu saptandı. Prenatal tarama testlerinde kullanılan ikinci trimester AFP ve nöral tüp defekti tarama riski ile kötü obstetrik sonlanım ve düşük doğum ağırlığı arasında ilişki gösterebildiği izlendi. Sonuç: Tarama testlerinde yüksek risk saptanmasına rağmen, hastaların bir kısmı ileri tarama ve tanı testlerine yönelmemektedir. Bu durum, tanı süreçlerinde aksaklık olduğunu ve sağlık sistemi üzerinde gereksiz yük oluşturduğunu düşündürmektedir. Bunun yanında prenatal tarama testleri yalnızca fetal kromozomal anomaliler açısından risk belirlemede değil, aynı zamanda obstetrik komplikasyonların erken dönemde öngörülmesinde de yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study was to evaluate the clinical management of pregnant women according to the results of first- and second-trimester prenatal screening tests performed at the Department of Obstetrics and Gynecology, Gazi University Faculty of Medicine, and to investigate the relationship between biochemical and ultrasonographic screening parameters and adverse obstetric outcomes. Materials and Methods: This retrospective, single-center, observational study included pregnant women who were followed between 2020 and 2023 at Gazi University Hospital and underwent first- and/or second-trimester prenatal screening tests. Data were obtained through retrospective review of the hospital electronic database, prenatal screening and diagnostic test reports, ultrasonography records, and postnatal patient files. First-trimester parameters included maternal serum beta-human chorionic gonadotropin (β-hCG), pregnancy-associated plasma protein-A (PAPP-A), crown-rump length (CRL), and nuchal translucency (NT). Second-trimester parameters included alpha-fetoprotein (AFP), human chorionic gonadotropin (hCG), and unconjugated estriol (uE3). The utilization of non-invasive prenatal testing (NIPT), chorionic villus sampling (CVS), and amniocentesis (AS), as well as pregnancy and neonatal outcomes, were analyzed.. Results: A total of 804 patients were included in the study. First-trimester screening was performed in 797 (99.1%) patients, second-trimester screening in 177 (22.0%), neural tube defect (NTD) screening in 770 (95.8%), and NIPT in 107 (13.3%) cases. Diagnostic procedures included CVS in 36 (4.5%) and amniocentesis in 61 (7.6%) patients. Among those who underwent first-trimester screening, 588 (73.8%) were classified as low risk and 209 (26.2%) as high risk. Among the high-risk group, a portion of patients did not proceed to further advanced screening or diagnostic testing. Abnormal results were detected in 2 (1.9%) of NIPT cases, 2 (5.6%) of CVS cases, and 5 (8.2%) of amniocentesis cases. Overall, neonatal intensive care unit (NICU) admission was observed in 84 (10.4%) cases, low APGAR scores in 46 (5.7%), and adverse obstetric outcomes in 134 (16.6%). No statistically significant differences were found between high-risk screening groups and these outcomes (p>0.05). However, NICU admission was associated with significantly lower gestational age, birth weight, and birth length (p<0.001). Lower CRL values and significant differences in first-trimester trisomy 13/18 + NT risk distribution were observed in cases with low APGAR scores. Additionally, second-trimester AFP levels and NTD screening risk were found to be associated with adverse obstetric outcomes and low birth weight. Conclusion: Despite high-risk results in prenatal screening tests, a proportion of patients do not proceed to further screening or diagnostic testing. This finding suggests potential inefficiencies in diagnostic pathways and may contribute to an unnecessary burden on the healthcare system. Furthermore, prenatal screening tests may be useful not only for detecting fetal chromosomal abnormalities but also for early prediction of adverse obstetric outcomes.