Dermatolojik olgu bildirilerinde klinik deskripsiyonların kalitesi ve belirleyici faktörler
The quality of clinical descriptions and definitive factors in dermatological case reports
- Tez No: 736190
- Danışmanlar: PROF. DR. VAROL LÜTFÜ AKSUNGUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Olgu sunumu, Deskripsiyon, Case Reports, Descriptions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş ve Amaç: Olgu bildirileri, halen tıbbi yayımcılığın önemli bir parçası olarak varlığını sürdürmektedir. Tıp eğitiminde bilgi ve deneyim aktarılmasında oldukça önemli olmasının yanında yeni çalışmaların da öncüsü olma niteliği taşıması nedeniyle oldukça değerlidir. Dermatoloji görselliğin oldukça ön planda olduğu bir bilim dalıdır bu nedenle etkili bir dermatolojik olgu bildirisinin olmazsa olmazı iyi klinik deskripsiyonlardır. Bu çalışmada, dermatolojik olgu bildirileri incelenerek, olgu bildirilerinde yapılmış klinik deskripsiyonların ne düzeyde ayrıntılı olduğu bir başka deyişle ne düzeyde kaliteli olduğunu araştırmak ve klinik deskripsiyonların kalitesini etkileyen faktörlerin de belirlenmesi istendi. Böylelikle dermatolojik olgu bildirilerinin kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, çoğunlukla dermatolojik olgu bildirileri yayımlayan bir dergi olan“Journal of Dermatological Case Reports”veri sağlamak üzere seçildi. Bu derginin 2007-2017 yıllarında yayımlanmış 247 makalesi gözden geçirildi ve dermatolojik deskripsiyon içeren 205 olgu bildirisi çalışmaya alındı. Klinik deskripsiyonlarda 11 ana özellik araştırıldı: Yerleşim, yan, nicelik, dağılım, boyut, biçim, kenar, renk, dokunma, sübjektif semptom ve elemanter lezyon. Bu on bir ana özellikten sekizi zorunlu sayıldı: Yerleşim, nicelik, boyut, biçim, renk, dokunma, semptom ve elemanter lezyon. Deskripsiyonun kalitesini etkileyen anlamlı faktörleri belirlemek üzere, her bir olgu bildirisinin deskripsiyonlarında sözü edilmiş zorunlu özellik sayılarının maksimumu, bağımlı değişken olarak kullanıldı ve“kalite skoru”olarak adlandırıldı. İstatistiksel değerlendirmeler lineer regresyon analizi ile yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda ana bulgular; klinik deskripsiyonlarda palpasyon ve semptom ile ilgili bilgilerin çoğunlukla yetersiz olduğu, baş-boyun bölgesi dışındaki lezyonlar için yerleşim bilgisinin ayrıntılı verilmediği, ortalama yazar sayısının oldukça yüksek olduğu ancak bunun kalite skoruna olumlu bir etkisinin olmadığı görüldü. Kalite skoruna olumlu etkisi olan parametreler ise yazarlar arasında dermatolog bulunması ve klinik semptomların varlığının veya yokluğunun belirtilmesi olarak saptandı. Sonuçlar: Etkili bir dermatolojik olgu sunumu için ayrıntılı klinik deskripsiyon yapılmalıdır. Ayrıntılı ve kaliteli bir klinik deskripsiyon yapmak için ise yazarlar arasında dermatolog bulunmalı veya dermatologlardan yardım alınmalıdır. Bununla yanında olgunun semptom bilgisinin sorgulanıp mutlaka belirtilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Case reports still continue to exist as an important part of medical publications. In addition to the importance of it while passing on knowledge and experience in medical education, it has also great value because it pioneering new clinical research. Dermatology is a discipline in which visuality is at the forefront, therefore, good clinical descriptions are indispensable for an effective dermatological case report. In this study, dermatological case reports were examined, it is aimed to investigate how detailed the clinical descriptions made in the case reports, in other words, how high qualifies they were, and to determine the factors affecting the quality of clinical descriptions. Thus, it is aimed to contribute to the improvement of the quality of dermatological case reports. Materials and Methods:“The Journal of Dermatological Case Reports”, a journal that publishes mostly dermatological case reports, was selected to provide data for the study. 247 articles of this journal published in 2007-2017 were reviewed, and 205 case reports containing dermatological descriptions were included in the study. eleven main features were investigated in clinical descriptions: location, side, quantity, distribution, size, shape, margin, color, touch, subjective symptom, and elementary lesion. The eight of these eleven main features were determined to be essential: location, quantity, size, shape, color, touch, symptom, and elementary lesion. In order to determine the significant factors affecting the quality of the description, the maximum number of mandatory features mentioned in the descriptions of each case report was used as the dependent variable and called the“quality score”. Statistical evaluations were made by linear regression analysis. Results: The main findings in our study; are that the information about palpation and symptoms in clinical descriptions was mostly insufficient, detailed location information was not given for lesions outside the head and neck region, although the average number of authors was quite high, this did not have a positive effect on the quality score. The parameters that had a positive effect on the quality score were the presence of a dermatologist among the authors and specifying the presence or absence of clinical symptoms. Conclusion: For an effective dermatological case report, a detailed clinical description should be made. In order to make a detailed and high quality clinical description, a dermatologist should be among the authors or help from dermatologists should be sought. Also , it is concluded that it is presence of patients symptoms should be questioned and stated.