Correlation between prolidase activity and vitamin D deficiency in patients with rheumatoid arthritis
Romatoid artritli hastalarda prolidaz aktivitesi ile D vitamini eksikliği arasındaki ilişki
  1. Tez No: 736219
  2. Yazar: ALI ABDULRAHEEM SADDAM ALMAZROAEE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN EYÜPOĞLU, PROF. DR. RAFAH RAZOOQ HAMEED AL-SAMARRAI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, prolidaz, D vitamini, C-reaktif protein, Rheumatoid arthritis, prolidase, vitamin D, C-reactive protein
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Romatoid artrit (RA), eklemlerin sinovyal zarının kalıcı iltihabı ile tanımlanan sistemik bir otoimmün hastalık olarak kabul edilir. Bir metalloproteaz olan prolidaz, kollajen metabolizmasını destekler. Kemik ve bağ dokusunda prolin içeren dipeptit bağlarını koparır. Yüksek kolajen üretimi ve Prolidaz seviyeleri bağlantılıdır. Romatizmal hastalıklar da dahil olmak üzere çoklu rahatsızlıklar yüksek Prolidaz seviyelerine sahiptir. Vaka kontrol çalışması, Samarra Genel Hastanesinde tıbbi takip altında olan 90 gönüllüden oluşuyordu. Yaklaşık 30'u araştırma için kontrol grubu olarak görev yapan sağlıklı bireylerdi ve kalan 60 hastaya klinik olarak romatoid artrit teşhisi kondu. Kontrol grubu ve Romatoid Artrit hastalarında, Prolidaz, Vit D, CRP, RF, S. Kalsiyum ve ESR sonuçları, her bir değişken için kontrol ve RA hasta grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p değeri ≤ 0,001) ayrı ayrı ve Prolidaz ESR ile negatif korelasyon gösterdi, burada (r=-0.270*). Çalışma, Prolidaz aktivite seviyeleri ile D vitamini eksikliği arasında bir ilişki olmadığı sonucuna varmıştır; diğer yandan Prolidaz, ESR seviyeleri ile negatif korelasyon gösterir.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid arthritis (RA) is considered a systemic autoimmune disease defined by persistent inflammation of the synovial membrane of joints. Prolidase, a metalloprotease, promotes collagen metabolism. It breaks dipeptide bonds containing proline in bone and connective tissue. High collagen production and Prolidase levels are linked. Multiple disorders, including rheumatic diseases, have high Prolidase levels. The case-control study comprised 90 volunteers undergoing medical follow-up at Samarra General Hospital. Approximately 30 were healthy individuals who served as a control group for the research, and the remaining 60 patients had been clinically diagnosed with rheumatoid arthritis. In the Control group, and Rheumatoid Arthritis patients, the results of Prolidase, Vit D, CRP, RF, S. Calcium and ESR showed a significant difference statistically was found between control vs RA patients groups (p-value ≤ 0.001) for each variable separately, and Prolidase correlated negatively with ESR, where (r=-0.270*). The study concludes there is no correlation between Prolidase activity levels and vitamin D deficiency; on the other hand, Prolidase negatively correlates with ESR levels.