Correlation between prolidase activity and vitamin d deficiency in sera of women with primary and secondary infertility in Samarra city
Samarra ilinde birincil ve sekonder kısırlı kadın seralarında prolidaz aktivitesi ile d vitamini eksikliği arasındaki ilişki
- Tez No: 760357
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN EYÜPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Prolidaz, D vitamini, E vitamini, C vitamini, A vitamini, Oksidatif stres, Kadın kısırlığı, Prolidase, vitamin D, vitamin E, vitamin C, vitamin A, Oxidative stress, Women infertility
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çalışma, birincil ve ikincil kısırlığı olan kadınlarda prolidaz ve oksidatif stresin rolünü araştırmak üzere görevlendirildi. Bu nedenle çalışmaya iki grup (birincil ve ikincil) üzerinden toplam 60 infertiliteli kadın alındı ve 30 sağlıklı fertil kadınla kontrol edildi. Kadın serumu prolidaz, vitaminler (D, C, A ve E), toplam antioksidan kapasite (TAC), glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA), selenyum ve seruloplazmin testleri için kullanıldı. Sonuçlar, kontrole kıyasla her iki gruptaki infertil kadınlarda MDA ve prolidazın önemli ölçüde yükseldiğini göstermiştir. Ek olarak, çalışmada ayrıca birincil ve ikincil kısırlığı olan kadınların serumunda D vitamini, C vitamini, A vitamini, selenyum ve seruloplazmin düzeylerinde doğurgan kadınlara göre azalma olduğu gösterildi. Sonuç olarak, infertil kadın oksidatif stres, kadınlarda infertilite patofizyolojisine katkıda bulunabilecek progresif bir oksidatif stres ve yüksek prolidaz seviyesi göstermiştir. 2022, 48 sayfa
Özet (Çeviri)
The study was assigned to investigate the role of prolidase and oxidative stress in women with primary and secondary infertility. For this reason, a total of 60 women with infertility were enrolled in the study over two groups (primary and secondery) and controlled with 30 healthy fertile women. The serum of women was used for testing prolidase, vitamins (D, C, A, and E), total antioxidant capacity (TAC), glutathione (GSH), malondialdehyde (MDA), selenium, and ceruloplasmin. The results have shown that MDA and prolidase were elevated significantly in infertile women of both groups compared to control. Additionally, the study was also shown a reduction in the levels of vitamin D, vitamin C, vitamin A, selenium, and ceruloplasmin in the serum of women with primary and secondary infertility compared to fertile women. İn conclusion, the infertile women oxidative stress has shown a progressive oxidative stress and high prolidase level, which all may contribute to the pathophysiology of infertility in women. 2022, 48 pages