Üst yönetici değişikliğinin kurumun personel bütçesine yansımaları
Reflections of the change of the top executive to the personnel budget of the institution
  1. Tez No: 736238
  2. Yazar: MUSTAFA İNCEYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜCAHİT ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üst Yönetici Değişikliği, Yönetim, Yönetici, Top Manager Change, Management, Manager
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsanlar, ortak amaçlarını yerine getirmek için bir araya gelirler ve sistematik bir iş birliği ile çalışacakları gruplar oluştururlar. İnsanların bu ortak amaçları gerçekleştirmeleri bir dizi iş birliği yapmalarına bağlıdır. Bu bağlamda işlerin belirli bir düzen içerisinde yürümesi ve aksamaması için işleri koordine edebilecek yöneticilere ihtiyaç olduğu bilinmektedir. Bazen örgüt, kurum veya kuruluş içerisinde düzenin bozulması veya işleyişin düzgün devam etmemesine bağlı olarak yönetici değişikliğine ihtiyaç duyulmaktadır. İş ve eylemin idaresinde görevli bir üst yöneticinin, olası bir değişime uğramasında üst yönetici, kendi organizasyon yapısını oluşturmayı ister. Yeni üst yönetici diğer yönetim kademesinde bulunan yöneticilere şans tanımadan, daha iyi anlaşabileceği ve daha iyi iş yapabileceğini düşündüğü kişiler ile çalışmayı ister. Bu durumda orta ve alt kademedeki eski yöneticileri farklı pozisyonlarda görevlendirir. Yeni pozisyonlara çoğunlukla pasif görev tanımları verilir. Bu durum bankamatik memuru olarak da tanımlanan çalışanlar üretmektedir. Bu çalışmada bu tür pasifizasyonların kurumun personel bütçesine olan etkisi incelenmiştir. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, literatür taraması şeklindedir ve yönetim, yönetici, belediye ve personel bütçesi gibi kavramlar açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölüm ise uygulama şeklindedir. Uygulama bölümünde öncelikle yapılan araştırmanın; amacı, kapsamı, sınırlılığı ve yöntemi, elde edilen verilerin toplanma ve değerlendirme biçimi, araştırmanın hipotezleri ve analizleri yer almaktadır. Araştırma kapsamında isimleri saklı tutulan gerçek kişiler ile yarı yapılandırılmış mülakat yapılmış, elde edilen bilgiler ile bir senaryo yazılmış ve bu senaryoya bağlı olarak tablolar oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda H1“Üst yönetici değişikliği teşkilatlanma yapısında yapısal değişiklikler oluşturmaktadır”ve H2“Üst yönetici değişiklikleri teşkilatlanma yapısındaki değişimden dolayı bazı görevlerde bulunan çalışanların pasife alınmasına neden olmaktadır”hipotezleri doğrulanmıştır. Ayrıca bu çalışmada üretilen senaryoya göre, üst yöneticinin yapacağı değişiklikler, bir diğer ifade ile bazı çalışanların pasife alınmasının, kurumun personel bütçesi üzerinde ciddi bir yük oluşturduğu bulgulanmıştır. Çalışmada üretilen senaryoda, kurgu örnek X Belediyesinde üst yöneticinin kurumun mevcut teşkilat yapısıyla devam etmesi halinde ortaya çıkacak kaynak sonucunda neler yapılabileceği EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerindeki ihalelerden alınan örneklerle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
People come together to fulfill their common goals and form groups in which they will work in systematic cooperation. People's realization of these common goals depends on a series of collaborations. In this context, it is known that there is a need for managers who can coordinate the works so that the works are carried out in a certain order and not disrupted. Sometimes, a change of manager is needed due to the disruption of order within the organization, institution or organization or the failure of the operation to continue properly. In the event of a possible change in a top manager who is in charge of the administration of work and action, the top manager wants to create his own organizational structure. The new top manager wants to work with people who he thinks can get along better and do better work, without giving a chance to managers at other management levels. In this case, it assigns former middle and lower level managers to different positions. New positions are often given passive job descriptions. This situation produces employees who are also defined as ATM clerks. In this study, the effect of such pacifications on the personnel budget of the institution was examined. The study consists of two main parts. The first part is in the form of literature review and concepts such as management, manager, municipality and personnel budget are tried to be explained. The second part is in the form of application. In the application part, the research conducted primarily; purpose, scope, limitation and method, the way of collecting and evaluating the data obtained, the hypotheses and analyzes of the research are included. Within the scope of the research, semi-structured interviews were conducted with real people whose names are kept confidential, a scenario was written with the information obtained and tables were created depending on this scenario. As a result of the research, the hypotheses of H1“Changes in top managers create structural changes in the organizational structure”and H2“Changes in top managers cause employees in some positions to be suspended due to the change in the organizational structure”were confirmed. In addition, according to the scenario produced in this study, it has been found that the changes to be made by the top manager, in other words, the suspension of some employees, creates a serious burden on the personnel budget of the institution. In the scenario produced in the study, what can be done as a result of the resource that will emerge if the top manager in the fictional example X Municipality continues with the existing organizational structure of the institution, is explained with examples taken from the tenders on EKAP (Electronic Public Procurement Platform).