Subklinik hipotiroidinin gebelerdeki lipid profili üzerine etkisi
The effect of subclinical hypothyroidism on lipid profile in pregnant women
- Tez No: 736300
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZHAN UYGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Subklinik Hipotiroidi, Total Kolesterol, LDL, Trigliserid, HDL, Pregnancy, Subclinical Hypothyroidism, Total Chlolesterol, LDL, Triglyceride, HDL
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç:Her hangi bir kronik hastalığı olmayan subklinik hipotiroidili gebeler ile ötiroid gebeler arasında lipid profili açısından bir farklılık olup olmadığını tespit etmektir. Materyal-Metod: Retrospektif, tek merkezli olan bu çalışma üçüncü basamak bir hastanede gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız; 1 Haziran 2021 ile 1 Ocak 2022 arası, Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları polikliniğine başvuran gebe hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Dahil edilme ve dışlanma kriterlerine uyan 50 hasta ve 50 kontrol çalışmaya alındı. Bulgular: Hasta grubunun Total Kolesterol ortalaması197.82 (±52.23) mg/dl, kontrol grubunun Total Kolesterol ortalaması193.57 (±45.15) mg/dl olarak tespit edilmiştir. Gruplar arasında Total Kolesterol açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır(p=0.662). Hasta grubunun Trigliserid median değeri 151.5 (100.5-209.25) mg/dl, kontrol grubunun Trigliserid median değeri 152 (115-240) mg/dl olarak tespit edilmiştir. Gruplar arasında Trigliserid açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır(p=0.379). Hasta grubunun HDL ortalaması 65.04 (±15.91) mg/dl, kontrol grubunun HDL Ortalaması 64.16 (±13.36) mg/dl olarak tespit edilmiştir. Gruplar arasında HDL açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.763). Hasta grubunun LDL median değeri 98.5 (69.25-133.25) mg/dl, kontrol grubunun LDL median değeri 98.5 (69.25-133.25) mg/dl olarak tespit edilmiştir. Gruplar arasında LDL açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.286). Sonuç; Subklinik hipotiroidili gebelerle ötiroid gebeler arasında lipid parametreleri açısından anlamlı bir ilişki bulunamamakla birlikte bu konuda daha fazla sayıda hasta ile birlikte prospektif çalışmaların faydalı olabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Determine whether there is a difference in lipid profile between pregnant women with subclinical hypothyroidism and euthyroid pregnant women without any chronic disease. Materialandmethod: This retrospective, single-center study wasc onducted in a tertiary hospital. It was carried out on pregnant patients who applied to the Internal Medicine out patient clinic of Adıyaman University Training and Research Hospita lbetween June 1, 2021 and January 1, 2022. Fifty patients and 50 control who met the inclusion and exclusion criteria were included in the study. Results: The mean Total Cholesterol in the patient group was 197.82 (±52.23) mg/dl, and the mean Total Cholesterol in the control group was 193.57 (±45.15) mg/dl. There was no statistically significant difference between the groups in terms of Total Cholesterol(p=0.662). The median Triglyceride value of the patient group was 151.5 (100.5-209.25) mg/dl, and the medianTriglyceride value of the control group was 152 (115-240) mg/dl. There was no statistically significant difference between the groups in terms of triglycerides(p=0.379). The mean HDL of the patient group was 65.04 (±15.91) mg/dl, and the mean HDL of the control group was 64.16 (±13.36) mg/dl. There was no statistically significant difference between the groups in terms of HDL (p=0.763). The median LDL value of the patient group was 98.5(69.25-133.25) mg/dl, and the LDL median value of the control group was 98.5 (69.25-133.25) mg/dl. There was no statistically significant difference between the groups in terms of LDL (p=0.286). Conclusion:Although no significant relationship was found between pregnant women with subclinical hypothyroidism and euthyroid pregnant women in terms of lipid parameters, we think that prospective studies with more patients may be beneficial in this regard.