Elektrikli araç şarj istasyon yerlerinin belirlenmesi
Determination of electric vehicle charging station locations
  1. Tez No: 736302
  2. Yazar: SENA DÖRTKÖŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN REŞİT YAZĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli araçlar, çok amaçlı programlama, yer belirleme problemi, Electric vehicles, multi-objective programming, location problem
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, elektrikli araçların şarj istasyon yerlerinin belirlenmesi problemi üzerinde durulmuştur. Belirlenecek istasyon yerinin temel amaç akış hacminin en çok ve aynı zamanda da şarj istasyon kurulum maliyetlerinin en az yapılabileceği çözümün en uygun çözümün elde edilmesidir. Bu amaca uygun, akış yakıt-ikmal yer modeli seçilmiştir. Bu modelde araçların sürüş menzili dikkate alınarak, yakıt ikmalini de mümkün kılan akış hacminin en çok olması sağlanacaktır. Modelde birden çok amaç dikkate alınmıştır. Ele alınan amaç fonksiyonlarından birincisi trafik akışını en çok yapmayı hedeflerken ikincisi açılacak istasyon maliyetini en aza indirger. Nihayetinde geliştirilen model çok amaçlı karma tam sayılı doğrusal programlama modeli formatındadır. Modelin çözümünde Lingo 19.0 yazılımı kullanılmıştır. Geliştirilen model Sakarya ili özelinde çözülerek muhtemel araç şarj istasyon yerleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the problem of determining the charging station locations of electric vehicles is emphasized. The primary purpose of the station location to be determined is to obtain the most suitable solution with the highest flow volume and, at the same time, the lowest charging station setup costs. The flow refueling location model is chosen to suit this purpose. In this model, considering the driving range of the vehicles, it will be ensured that the flow volume, which also makes refueling possible, is the highest. Multiple objectives are considered in the model. While the first objective function is to maximize the traffic flow, the second minimizes the setup cost of the station to be opened. Pareto optimality is chosen to decide an optimal number of stations. Ultimately, the developed model is a multi-purpose mixed-integer linear programming model. Lingo 19.0 software is used to solve the model. The developed model is applied to Sakarya province, and possible vehicle charging station locations are determined.