Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda eser sahibinin haklarının Ceza Hukuku aracılığıyla korunması
Protection of the rights of the owner of the work in the Law on Intellectual and Artistic Works through Criminal Law
  1. Tez No: 736359
  2. Yazar: ÇİĞDEM GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fikir ve Sanat Eserleri, eser sahibinin hakları, eser, eser sahipliği. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Intellectual Property, Copyright, Rights of the Author, Work, Intellectual Property Law
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ceza Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Mülkiyet kavramından söz edildiğinde ilk akla gelen kavramlar çoğunlukla eşya hukuku bünyesindeki menkul ve gayrimenkullerden ibaretken insan zihninin ürünü olan, sahiplik durumuna ve korumaya konu olan fikri mülkiyet kavramı geri planda kalmaktadır. Ancak günümüzde insanın en büyük sermayesinin bilgi olduğu göz önüne alındığında fikir ve sanat eserlerinin korunmasına da en az maddi eşya kadar önem verilmesi gerektiği açıkça anlaşılabilmektedir. Fikir ve sanat eserleri üzerinde bu eserlerin yaratıcısı olan kişilere tanınan birtakım haklar mevcuttur. Bu haklar mali veya manevi haklar şekilde kendini göstermektedir. Fikir ve sanat eserlerinin sahiplerine sağlamış olduğu hakların korunması amacıyla günümüzde devletler iç hukuklarında birçok düzenlemeler yapmaktadır. İç hukukunda düzenleme yapan ülkeler arasında yer alan Türkiye'de fikir ve sanat eserleri ile alakalı eser sahiplerinin haklarını himaye etmek amacıyla geçmişten günümüze çeşitli düzenlemeler yapmıştır. Türkiye'de bu konuda modern anlamda ilk kanun 1951 senesinde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'dur. Gelişmiş ülkelerin diğer ülkelere nazaran fikir ve sanat eserlerine ve sahiplerine daha çok önem verdikleri görülmektedir. Bu konuda yeknesak bir alan oluşturmak amacıyla milletlerarası sözleşmeler de imzalanmaktadır. Türkiye'de bu sözleşmelerin birçoğuna imza atmıştır. Bununla birlikte Türk hukukunda FSEK kapsamında her ne kadar eser sahiplerini mali ve manevi hakları koruma altına alınmaya çalışılıyor olsa da mevcut düzenlemeler yetersiz kalmaktadır. Şöyle ki, fikir ve sanat eserlerinin sahiplerinin FSEK kapsamında düzenlenen ceza hükümleri ile eser sahiplerinin mali veya manevi haklarında herhangi bir hak kaybı olmadan ve tam anlamıyla korunması öncelikle toplum üzerinde bilinç oluşturulması ve buna ek olarak ceza hukuku prensipleri çerçevesinde söz konusu kanunun bütününe ters düşmeyecek şekilde bunun yanı sıra milletlerarası sözleşmelere yaklaştırılarak kanunun yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The importance of intellectual property rights has increased significantly with the substantial developments in the field of technology and science and started to get the attention they deserve among the property rights on material objects. This evolvement led legislative institutions to extend the protection of rights of the author. Now in the modern world, it is considered that there are a lot of rights on the owner's work to be protected. Along with the international regulations, law number 5846 on Intellectual and Artistic Works is available in Turkey which has many regulations on rights and privileges and recognition of the owner who creates the work. But this code can no longer catch up with the requirements of the modern age and is not in coordination with the international regulations. In this study, basic concepts, historical background, and characteristics of intellectual property rights are defined and analyzed at first. Afterward, articles that regulate criminal sanctions on the infringement of law number 5846 are explained widely. In conclusion, domestic law and international regulations were compared and it was suggested to update the law in order to protect the rights of the author more effectively.