Kur'ân-ı Kerîm'de helâl ve haram yiyeceklerin tefsirler açısından değerlendirilmesi
The evaluation of halal and harami foods in the Quran in terms of commentary
- Tez No: 736360
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF TOPYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, tefsîr, helâl, haram, tayyib, habis, Qur'an, tafsir, halal, haram, tayyib, malign
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kur'ân'a göre insan, Allah'ın yeryüzündeki halifesidir. Allah (c.c.) yeryüzünde insanoğlunun varlığını sürdürebilmesi ve yeryüzünde faydalanması için birçok nimet yaratmıştır. İnsanoğlunun varlığını sürdürebilmesi için temel gereksinimlerden birisi de gıda ihtiyacıdır. İnsanlar, kendilerine sunulan bu nimetlerden çeşitli yönlerde faydalanarak onlardan istifade ederler. Allah Teâlâ Kur'ân-ı Kerîm'de insanların fayda ve zararına olan yiyecek ve içecek türü şeyleri açıklayıp, bunlarla ilgili hükümleri helâl ve haram şeklinde bildirmiştir. Allah (c.c.) tarafından helâl ya da haram olarak belirlenen yiyecek ve içecekler hükmen bütün müminler için aynı şekilde bağlayıcıdır. Kişinin helâl ve harama karşı gösterdiği duyarlılık onun dindarlıktaki özveri ve hassasiyetini belirler. Bu çalışmada, Kur'ân-ı Kerîm'de bulunan helâl ve haram yiyeceklerin neler olduğu ele alınmıştır. Allah'ın helâl kılıp rızık olarak faydalanılmasını istediği yiyecekler ile Allah'ın haram kılıp insanların faydasına olmadığını belirttiği yiyeceklerin neler olduğu, ilgili tefsîrler açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the Qur'an, man is the vicegerent of Allah on earth. Allah (c.c.) has created many blessings for mankind to survive and benefit on earth. One of the basic needs for human beings to survive is the need for food. People benefit from these blessings offered to them in various ways. In the Qur'an, Allah explained the things like food and drink that are beneficial and harmful to people, and declared the provisions regarding them as halal and haram. Food and beverages determined by Allah as halal or haram are binding on all believers in the same way. A person's sensitivity towards halal and haram determines his dedication and sensitivity in piety. In this study, the halal and haram foods in the Qur'an are discussed. The foods that Allah has made halal and wanted to be used as sustenance and the foods that Allah has made haram and not for the benefit of people have been evaluated in terms of the relevant tafsirs.