Sağlık çalışanı ebeveynlerin cinsel istismar konusundaki farkındalık düzeylerinin incelenmesi
An examination of healthcare professional parents awareness levels about sexual abuse
  1. Tez No: 736376
  2. Yazar: ZELİHA KALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: cinsel istismar, sağlık çalışanı, ebeveyn, farkındalık, çocuk, sosyal hizmet, Sexual abuse, healthcare professional, parent, awareness, child, social work
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Cinsel istismar mağduru çocukların tanınması, doğru müdahale yapılması ve onların iyileştirilmesi için erken fark edilmesi çok önemlidir. Bu doğrultuda ebeveynlerin ve çocuklarla bire bir çalışan sağlık çalışanlarının önemi büyüktür. Sağlık çalışanı ebeveynlerin cinsel istismar konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip olması, konu ile ilgili diğer sağlık çalışanları ile ekip çalışması içerisinde görev yapmalarının sağlanması hem kendi çocuklarının hem de diğer tüm çocukların dahil olduğu cinsel istismar vakalarının ortaya çıkmadan önlenmesini sağlayabilir. Bu araştırmada sağlık çalışanı ebeveynlerin cinsel istismar konusundaki farkındalıkları incelenmiştir. Çalışmada veriler, araştırmacı tarafından yapılan araştırmalardan yararlanılarak düzenlenen Sağlık Çalışanı Kişisel Bilgi Formu ve Berkmen ve Seçim tarafından 2019 yılında geliştirilmiş olan Ebeveynler için Cinsel İstismar Farkındalık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma kapsamında Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli olan sağlık çalışanı ebeveynler ile çalışılmıştır. Araştırmaya katılmaya gönüllü toplam 244 katılımcıdan veri toplanmıştır. Araştırmada sağlık çalışanı ebeveynlerin sosyodemografik özelliklerinin ve çalışma hayatlarının cinsel istismar konusundaki farkındalıklarına etkisinin olup olmadığı, hangi grubun farkındalığının daha yüksek ya da düşük olduğu araştırılmıştır. Araştırma sonuçları tüm istismar tiplerini kapsayan çocuk istismarı farkındalığı üzerine yapılan araştırmalar ile karşılaştırılmış, çocuk istismarı farkındalığından farklı sonuçların görülüp görülmediği değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre sosyodemografik özelliklerin cinsel istismar farkındalığı üzerine etkisinin olduğu, bu özellikler doğrultusunda bazı grupların farkındalığının düşük bazılarının yüksek olduğu, cinsel istismar farkındalığı ile ilgili sonuçların, tüm istismar tiplerini kapsayan çocuk istismarı farkındalığı ile ilgili sonuçlardan birçok değişken için farklı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It is very important to recognize children who have been victims of sexual abuse, to intervene correctly and to be noticed early for their recovery. In this respect, the importance of parents and healthcare professionals working with children is great. Having sufficient knowledge and equipment about sexual abuse by healthcare professional parents and ensuring that they work in teamwork with other healthcare professionals can prevent sexual abuse cases involving both their own children and all other children before they occur. In this research, the awareness of healthcare professional parents about sexual abuse was examined. The data in the study were collected using the Healthcare Professional Personal Information Form prepared by the researcher and the Sexual Abuse Awareness Scale for Parents developed by Berkmen and Seçim in 2019.For the research, healthcare professional parents, working at Karabük Training and Research Hospital were studied. A total of 244 volunteers participated in the study.In the study, it was investigated whether the sociodemographic characteristics of healthcare professional parents and their working life had an impact on their awareness of sexual abuse and which group's awareness was higher or lower.The results of the research were compared with the studies on child abuse awareness covering all types of abuse, and it was evaluated whether there were different results from child abuse awareness. The results showed that sociodemographic characteristics had an impact on sexual abuse awareness, that some groups have low awareness and some are high, in line with these characteristics.The results were found to be different from the results related to child abuse awareness for many variables.