Avrupa Birliğinde kişisel verilerin korunması
Protection of personal data in the European Union
- Tez No: 736415
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE BURCU ÖNÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Personal Data, Personal Data Protection Law, GDPR, Data Breach, the European Union Law
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Teknolojik gelişmelerin hızlıca artması sonu yaşadığımız çağ artık tam anlamıyla bir dijital ve bilişim çağına dönüşmüştür. Bu nedenle bilişim hukuku kavramı ortaya çıkmış ve veri koruma hukukuna ilişkin düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır. Kişisel veri kavramı artık hayatımızın her alanına yerleşmiş olup, sosyal medya uygulamalarından iş sözleşmelerine kadar her alanda veri işleme faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Veri işleme faaliyetinin bu kadar fazla olması sebebiyle sıklıkla veri ihlalleri ortaya çıkmaktadır. Veri ihlallerinin bir insan hayatını önemli ölçüde etkileyebilecek düzeyde olması verilerin korunmasının önemini göstermektedir. Bu nedenle kişisel verilerin korunması hakkı temel hak ve özgürlüklerden birisi olarak ele alınmıştır. Yapılan düzenlemeler ile de bu hakkın korunmasına ilişkin önlemler alınmaya ve bu hakkın ihlali karşısında büyük yaptırımlar getirilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda kişisel veri kavramı, veri işleme faaliyetleri, veri koruma hukukunun tarihçesi, veri koruma hukuku düzenlemeleri ve veri ihlalleri karşısında uygulanan yaptırım ve cezalar Avrupa Birliği ve Türk Hukukunda karşılaştırmalı olarak detaylarıyla birlikte ele alınmıştır. Anahtar Kelimler: Kişisel Veri, Veri Koruma Hukuku, GDPR, Veri İhlali, Avrupa Birliği Hukuku
Özet (Çeviri)
The period we live in, as a result of the rapid increase in technological developments, has now turned into a digital and information age. Therefore, the concept of information technology law has emerged and regulations on data protection law has started to be made. The concept of personal data is now settled in every aspect of our lives, data prosseing activities are carried out in every field from social media aplications to employment contracts. Data breaches often occur due to the large amount of data prossesing activity. The fact that data breaches can significantly affect a person's life shows the importance of data protection. For this reason, the right to the protection of personal data has been considered as one of the fundamental rights and freedoms. With the regulations made, measures have been taken to protect this right and great sanctions have been brought against the breach of this right. In our study, the concept of personal data, data processing activities, the history of data protection law, data protection law regulations and the sanctions and penalties applied against data breaches are discussed in detail in Europen Union Law and Turkish Law.