Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışanlarının travma hastalarına yaklaşım ölçeğinin geliştirilmesi
Development of PRE-hospital emergency health services approach to trauma patients scale
  1. Tez No: 736496
  2. Yazar: GAMZE EKREM ÇEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, Acil sağlık hizmetleri, 112 acil sağlık hizmetleri çalışanları, Ölçek geliştirme, Trauma, Emergency health services, 112 emergency health services workers, Scale development
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri, hastanın/yaralının ilk değerlendirilmesi, tedavilerinin başlatılması, uygun taşıma teknikleriyle hastaneye nakledilmesini kapsar. Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışanları sıklıkla travma hastalarıyla karşılaşırlar. Çalışmamızda acil sağlık hizmeti çalışanlarının travma hastalarına yaklaşım düzeylerini geçerli ve güvenilir biçimde ölçen ölçme aracının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma betimsel tarzda yapılandırılmıştır. Araştırmacı tarafından oluşturulan madde havuzu uzman görüşlerine sunulmuş ve 27 soruluk aday ölçme aracı formu oluşturulmuştur. Aday ölçek maddeleriyle yapılan ilk uygulamaya 178 acil sağlık hizmeti çalışanı katılmış, elde edilen verilerle açıklayıcı faktör analizi ve güvenirlik analizi yapılmıştır. Yapılan ikinci uygulamaya 159 kişi katılmıştır. Elde edilen veriler ile doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Tüm gruplardaki bireyler hastane öncesi acil sağlık hizmeti çalışanlarıdır. Verilerin analizinde SPSS 26.0 ve AMOS istatistik yazılımı kullanılmıştır. Geçerlik analizleri sonucunda ölçeğin tek faktörlü 11 maddeden oluşan bir ölçek olduğu tespit edilmiştir. Bu yapı doğrulayıcı faktör analiziyle doğrulanmıştır. Güvenirlik değeri 0,923 olarak belirlenmiştir. Geliştirilen ölçek ile örnek uygulama yapılmış, katılımcıların ölçek skorlarıyla demografik değişkenler arasında karşılaştırma analizleri yapılmıştır. Araştırmadaki katılımcılar bağlamında, geliştirilen ölçeğin çalışanların travma hastalarına yaklaşımlarını geçerli ve güvenilir biçimde ölçtüğü sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Prehospital emergency health services include the initial evaluation of the patient/injured, initiating their treatment, transporting them to the hospital with appropriate transport techniques. Prehospital emergency health care workers frequently encounter trauma patients. In our study, it was aimed to develop a measurement tool that measures the level of approach of emergency health care workers to trauma patients in a valid and reliable way. Research was structured in a descriptive style. The item pool created by researcher was presented to expert opinions and a candidate measurement tool form with 27 questions was created. 178 emergency health service workers participated in the first application with candidate scale items, explanatory factor analysis and reliability analysis were performed with the data obtained. 159 people participated in the second application. Confirmatory factor analysis was performed with the obtained data. Individuals in all groups are prehospital emergency health care workers. SPSS 26.0 and AMOS statistical software were used in the analysis of the data. As a result of the validity analyzes, it was determined that the scale consisted of 11 items with a single factor. This structure was confirmed by confirmatory factor analysis. The reliability value was determined as 0.923. A sample application was made with the developed scale, comparison analyzes were made between the scale scores of the participants and demographic variables. vi In the context of the participants in the study, it was concluded that the developed scale measures the approaches of the employees to trauma patients in a valid and reliable way.