Sınıf öğretmenlerinin matematik zihniyeti ile matematik öğretimi yeterlik inançları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining relationships between primary school teachers' mathematics mindset and mathematics teaching efficacy beliefs
  1. Tez No: 736497
  2. Yazar: ORHAN CAN CANDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişen zihniyet, sabit zihniyet, matematik öğretimi yeterlik inancı, sınıf öğretmenleri, Growth mindset, fixed mindset, mathematics teaching efficacy, primary school teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin matematik zihniyeti ile matematik öğretimi yeterlik inançları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Aynı zamanda bu çalışma, katılımcıların demografik özelliklerine bağlı olarak, zihniyetlerindeki ve matematik öğretimi yeterliklerindeki farklılaşmayı incelemiştir. Bu amaçla çalışmada korelasyon ve karşılaştırmaya dayalı nicel yöntem kullanılmıştır. 'Matematik Zihniyeti Ölçeği' ile 'Matematik Öğretimi Yeterlik İnancı Ölçeği öğretmenlere çevrimiçi bir platformda uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini, 507 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Sınıf öğretmenlerinin matematik zihniyetleri ile matematik öğretimi yeterlik inançları alt boyutları arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson korelasyon analizi, matematik zihniyeti ile matematik öğretimi yeterlik inançlarının demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek için ise bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü ANOVA uygulanmıştır. Bulgulara göre, öğretmenlerin gelişen zihniyet puanları arttıkça, yeterlik puanları da artarken, sabit zihniyet puanı arttıkça matematik öğretimi yeterlik puanlarının azaldığı gözlenmiştir. Devlet okulunda görev yapan öğretmenlerin ve erkek öğretmenlerin sabit zihniyet puanları anlamlı biçimde daha yüksek çıkmıştır. Merkezi okullarda çalışan ve lisansüstü eğitim yapmış olan öğretmenlerin ise öz-yeterlik puanları diğer gruplardan anlamlı biçimde yüksektir. Kıdem yılı bakımından, 20 yıldan fazla kıdeme sahip öğretmenlerin sonuç beklentisi puanları diğer gruplardan anlamlı biçimde yüksektir. Öz-yeterlik puanı açısından ise 1-10 yıl arası kıdeme sahip öğretmenler diğer gruplardan anlamlı biçimde düşük puana sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the mathematic mindset of primary school teachers and their mathematical teaching efficacy beliefs. Furthermore, this study examined the differentiation in the mindsets and mathematics teaching efficacy of the participants, depending on their demographic characteristics. For these purposes, a comparative and correlational method was used in the study. In the study, the 'Mathematics Mindset Scale', and the 'Mathematics Teaching Efficacy Belief Scale' were administered to teachers in an online platform. The sample of the research consists of 507 primary school teachers working. Pearson correlation analysis was conducted in order to examine the relationship between primary school teachers' mathematics mindset and mathematics teaching efficacy beliefs. Independent groups t-test and one-way ANOVA were used to examine whether the teachers' mathematics mindset and mathematics teaching efficacy beliefs were differentiated based on their demographics. According to the findings, as the growth mindset score increased, the mathematics teaching efficacy scores also increased; efficacy scores decreased as fixed mindset scores increased. The fixed mindset scores of teachers who work in public schools and male teachers were significantly higher than their counterparts. Self-efficacy scores of teachers who work in urban schools and who have postgraduate degrees were significantly higher than the other groups. Teachers with 1-10 years of experience had significantly lower self-efficacy scores than the other two groups. In terms of the outcome expectancy scores, teachers with more than 20 years of experience received significantly higher than the other two groups.