Doğanşehir- Malatya bölgesindeki tektonomagmatik / metamorfik kayaçlardan üretilen suni yapıtaşlarının fiziko-mekanik ve estetik özellikleri
The physico-mechanical and aesthetical characteristics of the artificial building stones produced from the tectonomagmatic/metamorphic units from Doğanşehir-Malatya region
  1. Tez No: 736504
  2. Yazar: OĞUZHAN YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER RIZAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeomateryal, Yapı Malzemesi, Estetiklik, Mekanik Özellik, Jeomateryal, Building Materials, Aesthetic Characteristics, Mechanical Property
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tarihin ilk zamanlarından beri daha çok kayaçlar olmak üzere ağaçlar ve bitkiler insanlar tarafından kullanılmıştır. Sanayi ve teknolojinin gelişimiyle doğal malzemeler işlenmiş ve farklı özelliklere sahip malzemelerin birleştirilmesiyle üretilen kompozit malzemelerin kullanımı artmıştır. Özellikle doğal malzemelerin farklı tür bağlayıcılar ile kullanılarak iç dizaynlarda ve dış dizaynlarda daha sağlam ve daha estetik malzeme üretiminde kullanılabilirliği, yapı malzemesi üretiminde yeni bir gelişme olmuştur. Tez çalışmasına konu olan farklı jeolojik kökenlere sahip hammaddeler polyester, jelkot ve çimento gibi farklı tür bağlayıcılar ile birleştirilerek yeni malzemeler üretilmiştir. Üretilen bu malzemelerin fiziksel, mekanik ve estetik özellikleri araştırılmıştır. Üretilen malzemeler üzerinde birim hacim ağırlık, su emme, ısıl iletkenlik katsayısı tayini, ultrases hız tayini, eğilme dayanımı, basma dayanımı, schmidt geri sıçrama, böhme aşınma kaybı ve donma çözülme direnci deneyleri yapılmıştır. Elde edilen deney sonuçlarına göre, en yüksek eğilme ve basınç dayanımı ve en düşük su emme değeri 0.150-0.250 mm tane boyutlu agregalar ile oluşturulan malzemelerde görülmüştür. İri taneli ve orta iri taneli agrega ile üretilmiş malzemelerde doğal malzemelerde gözlenen taneli doku gözlenirken, ince taneli agrega ile üretilmiş malzemelerde ise hamurumsu doku gözlenmiştir. Üretilmiş olan malzemelerde gözlenen taneli doku doğal bir görünüm sunmuştur. Dolayısıyla görsel açıdan estetik özellik sunmuştur. Tez çalışmasında kullanılmış olan jeolojik materyallerin düşük su emme ve yüksek basınç ve eğilme dayanımı özelliklerinden dolayı suni yapıtaşı olarak kullanılabilir olduğu gözlenmiştir. Ayrıca bu hammaddeler yapı malzemesi alanına yeni kazanımlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Since it's the first time in history has been much more on the rocks, the trees and plants used by people. With the development of industry and technology, natural materials have been processed and the use of composite materials produced by combining materials with different properties has increased. By using different type of connectors in natural materials, especially with the availability of more robust and materials in the production of Interior and exterior design aesthetic, has been a new development in the production of building materials. Raw materials of different geological origin, which is the subject of the thesis polyester gelcoat and new materials such as cement and merged with different type connectors are manufactured. The materials produced physical, mechanical and aesthetic properties were investigated. On the materials produced unit weight, water absorption, determination of thermal conductivity coefficient, ultrasound velocity determination, bending strength, compression strength, schmidt splash back, Böhme abrasion loss, and freeze-thaw resistance tests were done. According to the experimental results, the highest flexural and compressive strength and low water absorption value 0.150-0.250 mm one-dimensional aggregates has been observed in materials that are created with. Made with coarse and medium sand and coarse aggregate materials, natural materials observed in fine-grained texture was observed, while fine-grained aggregates materials manufactured with a pasty texture was observed. The materials produced were observed in fine-grained texture, a natural appearance is presented. Therefore, it has introduced a feature visually aesthetic. The geological materials that have been used in thesis low water absorption and high compressive and flexural strength properties can be used as it has been observed that due to the artificial building blocks. Also, these raw materials will provide you with gains in the field of new building materials.