Bir deprem bölgesindeki sağlık çalışanlarının afet bilinci algı düzeyi ve afet hazırbulunuşluk arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between disaster awareness perception level and disaster preparedness of healthcare workers in an earthquake zone
- Tez No: 960654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONAY BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Afet, afet bilinci, afet hazırbulunuşluk, hemşire, sağlık çalışanı, Disaster, disaster awareness, disaster preparedness, nurse, healthcare worker
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Bir Deprem Bölgesindeki Sağlık Çalışanlarının Afet Bilinci Algı Düzeyi ve Afet Hazırbulunuşluk Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmamız bir deprem bölgesinde yaşayan sağlık çalışanlarının afet bilinci algı düzeyleri ve afete hazır olmaları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırmanın evreni 421 kişiyle Malatya ilinin Doğanşehir ilçesindeki Doğanşehir Şehit Esra Köse Başaran Devlet Hastanesindeki tüm sağlık çalışanı evreni oluşturmaktadır. Örneklemeye gidilmemiştir. Evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Evrenin %95'ine ulaşıldı. Araştırma 400 kişiyle tamamlanmıştır. Veriler; Anket (Tanıtıcı Bilgi Formu), Afet Bilinci Algı Ölçeği ve Afet Hazırbulunuşluk Ölçeği ile toplanmış ve IBM SPSS 20.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, çarpıklık ve basıklık katsayıları, bağımsız gruplarda t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), grup varyanslarının homojen olmadığı durumlarda Welch ANOVA, Post Hoc analizler için Bonferroni testleri ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Bu çalışmada grupların normal dağılım gösterip göstermediği belirlenmiştir. Normallik testi için Skewness ve Kurtosis değerlerine bakılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluk gösterdiğini anlamak için bakılan Skewness ve Kurtosis değerinin ±1.5 aralığında olması gerekmektedir (Tabachnick ve Fidell, 2013). Skewness ve Kurtosis değerlerinin Afet Bilinci Algı Ölçeği için -0.584/ 0.472, Afet Hazırbulunuşluk Ölçeği için -0.526/ 1.484 arasında olduğu saptanmıştır. Ölçeklerden elde edilen Skewness ve Kurtosis değerleri ±1.5 aralığında olduğu için ölçeklerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Bulgular: Araştırmada, sağlık çalışanlarının Afet Bilinci Algı Ölçeği puan ortalamasının141.55±12.94, Afet Hazırbulunuşluk Ölçeği puan ortalamasının37.84±6.65 olduğu bulunmuştur. Afet Bilinci Algı Ölçeği ile Afet Hazırbulunuşluk Ölçeği puan ortalaması arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bir deprem bölgesindeki sağlık çalışanlarından erkek sağlık çalışanı, 0-11 yıl çalışan, evli olan, eğitim almayan, lise mezunu, geliri fazla ve afet yönetimi konusunda bilgisi olan kişilerin diğer gruplara göre afet bilinç düzeyi yüksek olup 20-30 yaş arasındaki katılımcıların afet bilinci düzeyi diğer gruplara göre düşüktür. Bir deprem bölgesindeki sağlık çalışanlardan deprem yaşamayan, evli olan, ilçede yaşayan, geliri fazla, destek hizmetlerde çalışan ve doğal afetler sigortası olan katılımcıların afet hazır olma durumu diğer gruba göre yüksektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Relationship Between Disaster Awareness Perception Level and Disaster Preparedness of Healthcare Workers in an Earthquake Zone Aim: This study aims to determine the relationship between disaster awareness perception levels and disaster preparedness of healthcare professionals living in an earthquake zone. Material and method: This descriptive study consisted of 421 healthcare workers at Doğanşehir Şehit Esra Köse Başaran State Hospital in the Doğanşehir district of Malatya province. No sampling was conducted. An attempt was made to reach the entire population. 95% of the population was reached. The study was completed with 400 people. Data were collected using a questionnaire (Introductory Information Form), the Disaster Awareness Perception Scale, and the Disaster Preparedness Scale, and analyzed using IBM SPSS 20.0. Data were analyzed using arithmetic mean, standard deviation, skewness and kurtosis coefficients, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Welch ANOVA when group variances were not homogeneous, and Bonferroni tests and correlation analysis for post hoc analyses. In this study, it was determined whether the groups exhibited a normal distribution. Skewness and Kurtosis values were examined for normality testing. To understand that the data comply with a normal distribution, the skewness and kurtosis values must be within ±1.5 (Tabachnick & Fidell, 2013). The skewness and kurtosis values were found to be between -0.584/0.472 for the Disaster Awareness Perception Scale and -0.526/1.484 for the Disaster Preparedness Scale. Since the skewness and kurtosis values obtained from the scales were within ±1.5, it was determined that the scales exhibited a normal distribution. Results: In the study, the mean score of healthcare workers on the Disaster Awareness Perception Scale was found to be 141.55±12.94, and the mean score on the Disaster Preparedness Scale was found to be 37.84±6.65. A positive moderate correlation was found between the mean score on the Disaster Awareness Perception Scale and the Disaster Preparedness Scale. Conclusion: Among healthcare workers in an earthquake zone, male healthcare workers who have worked for 0-11 years, are married, have no formal education, are high school graduates, have a high income, and are knowledgeable about disaster management have higher disaster awareness levels than other groups. Among healthcare workers in an earthquake zone who have not experienced an earthquake, are married, live in a district, have a high income, work in support services, and have natural disaster insurance, disaster preparedness is higher than other groups.