Sivas-Divriği demir yataklarının potansiyel alan verisi kullanılarak incelenmesi
  1. Tez No: 45776
  2. Yazar: SEYFULLAH TUFAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Si vas -Divriği Iron Ore Field, Gravity and Aeromagnetic Data, Geophysical Methods
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Sivas, Erzincan, Malatya, ve Kayseri arasındaki bölge, Alp-Himalaya sisteminin" doğu Akdeniz kesiminde yer alır. Güneyde Arap otoktonu, kuzeyde kuzey Anadolu ofi yol i t kuşağı ile sınırlanan alanlarda birçok tektonik birlik yer alır. Tetis okyanusunun evrimine bağlı olarak dalma-babma olaylarının geliştiği inceleme bölgesi genç çökelPerle örtülü olması nedeniyle tektonik birlikler ve volkanik,- mağmatik etkinlikler hakkındaki bilgiler sınırlı k al mak tadı r. Rejyonal gravite ve havadan manyetik veri 2 km grid aralığı yla gridlenip 136x136 grid matris olarak M. T. A Genel Müdürlüğü Jeofizik Etüdleri Dairesinden temin edilmiştir. Rejyonal gravite ve havadan manyetik anomalilerin yüzey jeolojisi ile genelde uyumlu olduğu söylenebilir.ii M. T. A genel müdürlüğü tarafından yapılan yoğunluk, süseptibilite verileri sınıflandırılmış ve petrol amaçlı derin sondajlara ait strati grafik kesitler temin edilmiştir. Bu tezde değişik potansiyel alan veri işleme yöntemleri kullanılmıştır. Güç: spec tr umu analizi ile anomalilere neden olan etki kütle derinlikleri. Gölgelendirme har i talan yi a, gravite ve havadan manyetik anomalilere neden olan kütle yayıl im ve uzanımları, yatay gradient yöntemiyle çizgi seli i ki er C tektonik hatlar ve formasyon siniri arı 3. Ters çözüm yöntemiyle havadan manyetik anomaliler model lenmiş ve bu kütlelerin Curie derinliğine kadar uzanıp uzanmadıkları araştırılmıştır. Gravite anomalilerinin analizi sonucu Sivas havzası kuzeyinde, kuzeybatıdaki orta Anadolu masifi ile Torosların sınırı veya olası İç Toros okyanusuna ait kenet zonu çizgiselligi ortaya çıkarılmıştır. Manyetik anomalilerin analizi sonucu güneyden kuzeye doğru Göksun-Doğanşehir-Baskil, Pınarbaşı -Sof ular -Hek i man-lliç ve Gemer ek -Beypı nar -î 1 i ç doğrultularında manyetik özellik gösteren zonlar belirlenmiştir. Hekimhan bölgesindeki şiddetli manyetik anomaliye neden olan bozucu kütle modellenerek tabanının 6. S km derinliğine kadar uzandığı tesbit edilmiştir. Gravite anomali ler ininden elde edilen kabuk kalınlığı 30-38 km arasında değişmektedir. Seçilen pilot bölgede gravite ve havadan manyetik anomaliler kullanılarak demir araştırmasına yönelik çizgisellik haritalarından cevherin kırık zonlar ile ilişkili olabileceği ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen bu veriler bölge için özgün birer sonuç olduğundan bunların yapılacak magnetotellürik, derin sismik ve yeni jeolojik, tektonik bulgularla deneştir ilmesi bölgenin tektoniğinin daha sağlıklı oluşturulmasında büyük katkı sağlayacaktır. ANAHTAR KELİ MELER : Sivas -Divriği Böl gesi Demi r Yatak 1 ar ı, Gravite ve Havadanmanyetik Veri, Jeofizik Yöntemler.
Özet (Çeviri)
The area among the towns of Sivas, Erzincan, Malatya and Kayseri is situated at the eastern section of the Al pen-Hi mal i an System. In the region, many tectonic units are seen among the Arabian Autochthonous in the south and north. The research area effected by the subduction caused by the Tethian ocean is covered by the young sediments restrict the information about tectonic units and volcanic, magmatic activities. Regional gravity and aeromagnetic data were obtained from the office of the Geophysical investigations of the general directorate of the M. T. A. It may be said that the regional gravity and aeromagnetic anomalies are generally in good agreement with the surface geology. Density and suseptiblity data obtained by the generaliv directorate of the M. T. A, are classified and strati graphic sections of the deep boreholes drilled for the purpose of oil are obtained. In this thesis, various potantial field processing methods have been utilised. With using power spectrum analysis average sediment tickness, with using shadowing the cause of gravitic and magnetic masses, using horizontal gradient method lineaments C tectonic lines and formation boundaries!). Aeromagnetic anomalies have been modelled using inversion method and it has been investigated that whether the anomalous rçıass is extending down to Curie depth. As a result of analysis of the gravity anomalies, in the north of the Sivas basin, central Anatolian massif in the northwest and the boundary of Taurus or suture zone lineanment of the Inner Taurus ocean has been determined. As a result of analysis of the aeoromagnetic anomalies, from south to north Göksun-Dogansehir-Baskil, Px nar bası -Sof ular-Hekimhan-Ilic and Gemerek -Beypı nar -T 1 iç directions, zones showing magnetisation have been identified. In the Hekimhan region an anomalous body causing strong magnetic anomaly has been modelled and has been found out that its bottom is reaching to the 6.5 km depth with intensity of magnetisation of 1 Am. The crustal thickness obtained from the gravity anomalies are variying in between 30-38 kms. In a plot area, for aiming iron-ore exploration, lineaments obtained from the gravity and aeromagnetic anomalies have shown correlation with the fractured zones. It would be much helpful to the tectonics of the area if these result are correlated with the deep seismic, magnetotellüric, new geologic and tectonic investigations.