Major depresyonlu hastalarda çocukluk çağı travmatik yaşantılarının kendine zarar verme davranışı, intihar girişimi ve cinsel işlev üzerine etkisi
The effects of the childhood traumatic experiences on self mutilations, suicide attempts and sexuel functions in the patients with major depression
- Tez No: 736699
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİÇEK HOCAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: major depresyon, çocukluk çağı travmaları, intihar davranışı, kasıtlı kendine zarar verme davranışı, cinsel problem varlığı, major depression, childhood maltreatment, suicide, deliberate self-harm behavior, sexual disfunction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Major Depresyonlu Hastalarda Çocukluk Çağı Travmatik Yaşantılarının Kendine Zarar Verme Davranışı, İntihar Girişimi ve Cinsel İşlev Üzerine Etkisi Amaç: Çocukluk çağı travmatik yaşantıları ile en çok ilişkilendirilen psikiyatrik bozukluklardan biri depresyondur. Bazı çalışmalar major depresyonlu hastalarda yüksek düzeyde ÇÇT saptarken, bazı çalışmalar da ÇÇT bulunan gruplarda yüksek düzeyde depresif belirti ve bozukluklar bulmuşlardır. Major depresyonla intihar davranışı, kasıtlı kendine zarar verme davranışı ve cinsel problem varlığı ilişkisi bilinmektedir. Aynı şekilde ÇÇT ile intihar davranışı ve KVZD' nın da ilişkisi birçok çalışmada gösterilmiştir. Cinsel problemler ile ÇÇT ilişkisine yönelik çalışma daha azdır. Bununla birlikte major depresyonlu hastalarda bunların birbiriyle ilişkilerini değerlendiren çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı major depresyonlu hastalarda ÇÇT varlığının intihar davranışı, KVZD ve cinsel problemler ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Yöntem: Bu çalışmaya, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniği-2' ye başvuran, DSM IV tanı ölçütlerine göre major depresyon tanısı alan, HAM-D puanı 17 ve üzeri saptanan, son 6 aydır herhangi bir psikiyatrik tedavi almayan 112 hasta dâhil edilmiştir. TSSB eştanısı bulunan ve verilerinde eksiklik saptanan 6 hasta çalışma dışında bırakılarak, 106 hastanın verileri değerlendirilmiştir. Hastalara, sosyodemografik ve klinik veri formu, HAM-D, çocukluk çağı travma ölçeği (CTQ-28, kasıtlı kendine zarar verme anketi (DSHI), Arizona cinsel yaşantılar ölçeği (ACYÖ) ve SCID-I uygulanmıştır. Verilerin analizleri SPSS-18 ile yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada major depresyonlu hastalarda yüksek düzeyde çocukluk çağı travmaları ve alt boyutları saptanmıştır. Ayrıca major depresyonlu hastalarda çocukluk çağı travmaları ve tüm alt boyutları (duygusal istismar, fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal ihmal, fiziksel ihmal) varlığında, intihar düşüncesi ve girişimi ile kasıtlı kendine zarar verme davranışının anlamlı olarak daha fazla olduğu görülmüştür. ÇÇT geneli ve alt boyutlarının depresyon düzeyi ve cinsel problem varlığı ile ilişkisi ise saptanamamıştır. Bununla birlikte major depresyon hastalarında ÇÇT bulunanlarda, depresyon düzeyi arttıkça cinsel problemlerin de arttığı tespit edilirken, aynı bulgu ÇÇT bulunmayan major depresyonlu hastalarda elde edilememiştir. Sonuç: Major depresyonlu hastalarda ÇÇT varlığı ile intihar davranışı, kasıtlı kendine zarar verme davranışı ve cinsel problem varlığı arasında ilişki bulunmaktadır. Çocukluk çağı travmaları, hastalığın gidişi, takibi ve tedavisini etkileyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Depression is one of the most psiychiatric disorder associated with childhood traumatic experiences. Some studies suggest that high levels of childhood maltreatment were determined with major depression, while some studies found high levels of depressive symptoms and depressive disorders with chlildhood maltreatment. The relationship between major depression with suicide, deliberate self harm and presence of sexual disfunction are known. Likewise, the relationships between childhood maltreatment with suicidal behavior and deliberate self harm were shown in many studies. There is less study which determined the relationship between childhood maltreatment and sexual disfunction. However, there are no study evaluating the relationship between major depression and each of them. The aim of this study was to investigate the relationship between childhood maltreatment with suicidal behaviour, deliberate self harm and sexual disfunction in major depression Method: 112 patients whom diagnosed major depression according to DSM-IV criteria, whose HAM-D score was 17 and above and who were taking any psychiatric treatment for the last 6 months were icluded the study. 6 patients who had PTSD comorbidity and who identified a lack of data were exluded the study and the data of 106 patients were evaluated. The sociodemografic and clinical data form, Hamilton Depression Scale (HAM-D), the short form of the Childhood Trauma Scale (CTQ-28), deliberate self harm inventory, Arizona Sexual Experiences Scale (ASEX) and SCID-I were applied the patients. Analysis of the data was performed with SPSS-18. Results: In this study, high levels of childhood trauma and subscales were determined in patients with major depression. Also it was found that there were significant suicidal thoughts, suicide attempts and deliberate self harm with the presence of childhood maltreatment and all subscales (emotional abuse, physical abuse, sexual abuse, emotional neglect, physical neglect) in patients with major depression. There were no relationship between childhood traumas and all subscales with the level of depression and sexual disfunction. However when determining increased level of depression in patients with major depression who had childhood trauma history, the level of sexual problems had been also increased. The same result could not be found in patients with major depression whom without childhood trauma history. Conclusion: There is relationship between the presence of childhood maltreatment wih suicidal behaviour, deliberate self harm and the presence of sexual disfunction in patients with major depression. Childhood maltreatment can affect the course, treatment and follow up of the major depression.