İslam döneminde İran seramik sanatında kadın betimlemeleri
Depictions of women in ceramics of the İslamic period in İran
  1. Tez No: 736718
  2. Yazar: KHORRAM MANAFİDİZAJİ
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA AĞATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın betimlemeleri, İran İslam Dönemi, İran Seramik sanatı, Depictions of women, Iran Islamic Period, Ceramic art of Iran
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışmasında, İran İslam Dönemi seramiklerinde kadın betimlemeleri konu ve içerik açısından araştırılmıştır. Kadın betimlemelerinin değerlendirilmesinde işlevsellik, estetik ve teknik farklılıklar üzerinde durulmuştur. Tezin temel amacı; İran İslam Dönemi seramik sanatında kadın betimlemelerinin özelliklerini, betimlemelerin oluşumunda etkili olan faktörleri ve İslam Dönemi seramik sanatının tarihsel gelişimi kapsamında kadın betimlerinin yeri ve kullanım çeşitliliklerini ortaya koymaktır. Bu bağlamda, İran İslam Dönemine ait özellikle de Orta çağın en önemli seramik örnekleri incelendikten sonra, kadın betimlemeli seramik uygulamaların gelişiminde etkili olan faktörler araştırılmıştır. Araştırmanın ilk bölümlerinde İran İslam Dönemi seramiklerinde özellikle Selçuklu ve İlhanlı Dönemlerindeki kadın figürleri, kadınlara farklı yaklaşım ve bakış açısı olan yeni kavimlerin İran'a gelişi, İran edebiyatının Şahnameh ve Khamseh Nezami gibi ulusal hikayeleri şeklinde gelişmesi ve kadın sembolleriyle ilişkili özel astronomik kavramların yaygınlaşması incelenmiştir. Sonrasında; İran seramik sanatında Safevi Döneminde başlayan batılılaşma ve modernleşmeye geçiş Kaçar Döneminden günümüze devam eden gelişmeler ele alınmış, son bölümde ise; İran da günümüz seramik sanatında kadın betimlemeleri ve araştırmacının kişisel yorumlarına dayalı uygulamalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the description of the woman in the ceramics of The Islamic Period in Iran has been investigated in terms of subject and content. In the evaluation of women's depictions, functionality, aesthetics, and technical differences were emphasized. The main purpose of the thesis is to reveal the characteristics of female depictions in the ceramic art of the Islamic period of Iran, the factors that are effective in the formation of the depictions, and the place and usage diversity of female depictions in ceramic art within the scope of the historical development of the Islamic Period. In this context, the factors affecting the use of woman depiction in the İran ceramic art were investigated by selecting from the most important ceramics belonging to the Islamic Period of Iran, especially the Middle Ages. In the first parts of the study, the use of woman figures in ceramics of The Islamic Period in Iran especially in the Seljuk and Ilkhanid dynasty, the arrival of new tribes with different cultures and perspectives to women, the development of Iranian literature in the form of national stories such as Shahnameh and Khamseh Nezami, and the spread of special astronomical concepts related to woman symbols have been investigated. After that, the westernization and transition to modernization in Iran ceramic art that started in the Safavid Period and the developments continuing from the Qajar Period to the present are discussed. In the last part, The depictions of women in today's ceramic art in Iran and the practices based on the personal comments of the researcher are included.