Spor örgütü çalışanlarının kişisel gelişim, iş performansı ve psikolojik iyi oluş durumlarının incelenmesi
Investigation of the sport organization workers' personal development, job performance and psychological well-being
- Tez No: 736717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Spor, Public Administration, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Gelişim, Kişisel Gelişim Yönelimi, İş Performansı, Psikolojik İyi Oluş, Spor Yönetimi, Spor Yöneticisi, Personal Development, Personal Development Orientation, Job Performance, Psychological Well-Being, Sports Management, Sports Manager
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Araştırmanın amacı, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı spor örgütü çalışanlarının kişisel gelişim, iş performansı ve psikolojik iyi oluş durumlarının incelenmesidir. Araştırma yöntemi olarak nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı İzmir ve Manisa illerinde Gençlik Spor İl Müdürlüklerinde görev yapan 157 erkek 145 kadın toplam 302 kişiden oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Yalçın ve Malkoç (2013) tarafından uyarlanan“Kişisel Gelişim Yönelimi Ölçeği-II”, Çöl (2008) tarafından uyarlaması yapılan“İş Performans Ölçeği”ve Telef (2013) tarafından uyarlanan“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde Independent T Testi, One Way Anova, Korelasyon ve Regresyon testi uygulanmıştır. Araştırma bulguları sonucunda kişisel gelişim yöneliminin alt boyutu olan planlı olmada medeni durum değişkenine göre anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Kişisel gelişim yönelimin alt boyutu olan planlı olma, iş performansı ve psikolojik iyi oluş durumunun eğitim durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Kişisel gelişim yöneliminin alt boyutu olan planlı olma, değişime hazır ve amaçlı davranış ile kurumdaki pozisyon değişkeni arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. İş performansı ve psikolojik iyi oluş durumu ile kurumdaki pozisyon değişkeni arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Kişisel gelişim yönelimi ve alt boyutları ile iş performansı ve psikolojik iyi oluş durumu arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Kişisel gelişim yönelimi ve psikolojik iyi oluş birlikte iş performansının %50'sini açıklamaktadır. Sonuç olarak, kişisel gelişim yönelimi ve psikolojik iyi oluş halinin iş performansına etkisi olduğu ortaya çıkarılmıştır. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının iş performansını artırmak için kişisel gelişim yönelimi ve psikolojik iyi oluş halini geliştirmeye yönelik çalışmaların yapılması iş performansı bakımından önemli rol oynadığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the development, business development and improvement in sports education under the Ministry of Youth and Sports. With the research method, the general survey model from quantitative research was used. The study group of the research consists of a total of 302 structures, 157 men and 145 men, working in the Provincial Directorates of Youth and Sports in İzmir and Manisa provinces affiliated to the Ministry of Youth and Sports. In the study, the“Person Orientation Scale-II”adapted by Bilgi (2013) made by the researchers by himself, the“Job Performance Scale”applied by Çöl (2008) and the“Psychological Well-Being Scale”adapted by Telef (2013) were used as data collection tools in the study. " used. Independent T Test, One Way Anova, Correlation and Regression test in data analysis. As a result of the research findings, a significant difference was determined according to the marital status variable in being planned, which is the sub-dimension of personal development orientation. A significant difference was determined according to the educational status variable of being planned, job performance and psychological well-being, which are the sub-dimensions of personal development orientation. A significant difference was found between being planned, ready for change and purposeful behavior, which is the sub-dimension of personal development orientation, and position variable in the institution. A significant difference was found between job performance and psychological well-being and the position variable in the institution. A positive and significant relationship was found between personal development orientation and its sub-dimensions, job performance and psychological well-being. Personal development orientation and psychological well-being together explain 50% of job performance. As a result, it has been revealed that personal development orientation and psychological well-being have an effect on job performance. In order to increase the work performance of the employees of the Provincial Directorate of Youth and Sports, we can say that working towards improving personal development orientation and psychological well-being plays an important role in terms of work performance.