Sigara içen adolesanlarda idrar metal düzeyleri ve glomerüler filtrasyon hızı (GFR) üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect on urine metal levels and glomerular filtration rate (GFR) in smoking adolescents
- Tez No: 736791
- Danışmanlar: PROF. DR. AYFER GÖZÜ PİRİNÇÇİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, ağır metal, sigara, kadmiyum, Adolescent, heavy metal, cigarette, cadmium
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç Sigara kullanımı toplumun önemli bir kesimini etkilemekte ve gençler arasında da giderek artan bir sıklıkta yayılmaktadır (9). Bu nedenle sigara çocuk ve gençleri hedef alan sağlık eğitimleri kapsamında önceliği olan bir sorundur. Sigara içimi genellikle genç yaşta başlar ve alışkanlık şeklinde devam eder. Sigara içen insanların yaklaşık %80'i sigaraya 18 yaşın altında başlamaktadır. Sigarayı ilk kez çocukluğunda içenler sigara tiryakiliği açısından yüksek risk taşımaktadır (10). Metaller hava, su, toprak ve biyolojik materyallerde bulunur. Bunlar otomobil egzozları, endüstriyel aktiviteler, zirai ilaçlar ve atıklardan yayılırlar. Krom, kobalt, mangan, çinko gibi bazı metaller esansiyel elementler olmakla birlikte yüksek düzeyde maruziyet toksik etki yaratır. Buna karşın arsenik, kadmiyum, kurşun, cıva, vanadyum gibi çevrede geniş bir biçimde dağılmış olan diğer metaller düşük seviyelerde bile insanlar için toksiktir (52). Çalışmamızdaki amaç sigara içen adolesanların idrar ağır metal düzeylerinin böbrek fonksiyonları üzerine etkisini araştırmak ve elde edilecek sonuçlar eşliğinde hastaların takip ve tedavilerine katkıda bulunmaktır. Materyal ve Metot Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Adolesan Sağlığı Polikliniğine 15.10.2021-15.05.2022 tarihleri arasında başvuran 13-19 yaş aralığındaki adolesanların anamnezleri alınıp fizik muayeneleri yapıldı ardından idrar kadmiyum düzeyleri bakıldı ve Schwartz formülene göre glomerüler filtrasyon hızı (GFR) hesaplandı. Sigara içimine bağlı kadmiyumun adolesan yaş grubundaki çocukların GFR'leri üzerine etkisini araştırdığımız bu çalışmada son bir yılda günde en az bir kez sigara içen (düzenli sigara içicisi) 30 adolesan çalışma grubu ve daha önce hiç sigara kullanmamış olan 30 adolesanda kontrol grubu alınarak çalışmaya dâhil edildi. Bulgular Çalışmamızı hasta grubu ve kontrol grubu olmak üzere iki guruba ayırdık. Gruplardaki hasta sayıları eşit tutuldu. Hasta grubuna toplamda 30 hasta dâhil edildi. Bunların %33,3 (n=10) hasta kız olarak tespit edildi. Hasta grubundaki erkek sayısı %66,6 (n=20) idi. Hasta grubunda en küçük 13, en büyük 19 yaşa rastlandı. Yaş ortalaması 16,97±1,377 yıl olarak tespit edildi. Kontrol grubuna toplamda 30 hasta dâhil edildi ve hastalar dâhil edilirken yapılan çalışma hakkında bilgi verildi, hasta onamı alındı. Kontrol grubu cinsiyet dağılımı %40 (n=12) kız, %60 (n=18) erkekidi. Grupta en küçük yaş 13, en büyük yaş 19 olarak tespit edildi. Yaş ortalaması 14,30±1,643 olarak bulundu. Sonuç Çalışmamızda sigara içen adelosanların idrarlarındaki ağır metallerin içmeyenlere göre böbrek fonksiyonları üzerine etkili olup olmadığını belirlemek istedik. Yaptığımız çalışma bize gösterdi ki özellikle sigara içen adelosanlarda içmeyenlere göre böbrek fonksiyonları etkilenmişti. GFR düzeyleri sigara içmeyen grupta daha yüksek bulundu. Böbrek fonksiyon bozukluklarının birçok nedeni vardır. Adolesan çağdakileri sigaradan uzaklaştırmak, onlara eğitim programları düzenlemek aynı zamanda onların da bu programlara katılımını sağlamak sigara içimini azaltacağı gibi böbrek fonksiyonlarında düzelme ve daha sağlıklı organlara sahip olmayı sağlayacaktır. Özellikle başvuran adolesanlarda böbrek fonksiyonlarını değerlendirirken kadmiyum ve benzeri ağır metaller göz ardı edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
Aim Smoking affects a significant part of society and is spreading with increasing frequency among young people (9). For this reason, smoking is a priority problem within the scope of health education targeting children and youth. Smoking usually starts at a young age and continues as a habit. About 80% of smokers begin smoking under the age of 18. Those who smoke for the first time in childhood have a high risk of smoking (10). Metals are found in air, water, soil and biological materials. They are emitted from automobile exhausts, industrial activities, pesticides and waste. Although some metals such as chromium, cobalt, manganese, zinc are essential elements, high exposure can lead to toxic effects. In contrast, other metals widely distributed in the environment, such as arsenic, cadmium, lead, mercury, vanadium, are toxic to humans even at low levels (52). We aim to investigate the impact of urinary heavy metal levels on kidney function in smoking adolescents, and to contribute to the treatment and follow-up of those patients with the results we find. Material and Methods In this study, the anamnesis of adolescents aged 13-19 years who admitted to the Dicle University Faculty of Medicine Pediatric Adolescent Health Polyclinic between 15.10.2021 and 15.05.2022 was recorded and their physical examination was performed, then their urinary cadmium levels was measured and finally their glomerüler filtration rate (GFR) was calculated according to the Schwartz formula. In this study, the effect of smoking-induced cadmium on the GFRs of children in the adolescent age group, 30 adolescents who smoked at least once a day (regular smokers) in the last year and 30 adolescents who have never smoked before was investigated in the study as a control group. Results The study groups were consisted of the patient and control group. The number of patients in the groups was kept equal. A total of 30 patients were included in the patient group. Of these, 33.3% (n=10) patients were identified as female. The number of men in the patient group was 66.6% (n=20). The youngest patient was a 13-year-old, and the oldest was 19 years old. The mean age was found to be 16.97±1.377 years. A total of 30 patients were included in the control group, while the patients were included, information was given about the study, and patient consent form was obtained. The gender distribution of the control group was 40% (n=12) female and 60% (n=18) male. In the group, the youngest age was 13 and the oldest was 19. The mean age was 14.30±1.643 years. Conclusion Our study examined the effects of heavy metals in the urine of smokers on kidney function compared to non-smokers. According to our study, smokers' kidney function is negatively impacted more than non-smokers'. GFR levels are higher in the non-smoker group. Kidney dysfunction has many causes. Keeping adolescents away from smoking, organizing educational programs for them, and ensuring their participation in these programs will reduce smoking, as well as improve kidney functions and have healthier organs. Cadmium and similar heavy metals should not be ignored when evaluating kidney functions, especially in adolescents.