Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran diyabetik hastaların COVID-19 enfeksiyonu farkındalığı, bilgi, tutum ve davranışları
COVID-19 infection awareness, knowledge, attitudes and behaviors of diabetic patients in Muğla Training and Research Hospital
  1. Tez No: 736802
  2. Yazar: NEZAHAT ZURLU GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE NEŞE YENİÇERİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, diyabetes mellitus, farkındalık, bilgi, tutum, davranış, Covid-19, diabetes mellitus, awareness, knowledge, attitude, behavior
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada diyabet hastalarının Covid-19 enfeksiyonu ve aşıları hakkında bilgi düzeyi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi diyabet ile beslenme ve diyetetik polikliniğinde Temmuz 2021- Eylül 2021 tarihleri arasında 18 yaş ve üzeri 341 diyabetik hastaya Covid-19 enfeksiyonu ile ilgili anket uygulanarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların %44,0'ı erkek, %56,0'ı kadın, yaş ortalaması 53,83±14,9'dur. Katılımcılar arasında ovid-19 enfeksiyonunu geçirenlerin oranı %14,4, geçirmeyenlerin %85,6. Hastaların %86,5'i Covid-19 aşısını yaptırmış, %13,5'i ise henüz yaptırmamış, %2,9'u ise yaptırmak istememiştir Hastaların bilgi puanı 3 ile 16 arasında değişmekte ve çalışmamızda bilgi puanı 16'dir. Diyabetliler Covid-19'u daha ağır geçirebilir diyenlerin oranı %75,1'dir. Katılımcıların %93,3'ü Covid-19 aşısını yaptırmak gerekir, %95,3'ü evden dışarı çıkmamak gerekir tutumunu benimsemektedir. Kalabalıkta bulunmayanların oranı %78,3, diyabet için her kontrole gidenlerin %35,2, egzersizlerini yapamayanların %71,8, beslenmesine daha az dikkat edenlerin %51,0'dir. Hastaların %81,8'i Covid-19'un tehlikeli olduğunu, %95,9'u sağlığına zarar vermesinden korktuğunu, %73,6'sı aşı olmadan salgının atlatılamayacağını belirtmiştir. İç ortamda arkadaşlarıyla görüşmeyenlerin bilgi puanı 16, evde egzersizlerini yapanların 17'dir. Covid-19'un sağlığına zarar vermesinden korkanların bilgi puanı (16), korkmayanlara göre daha yüksektir (13). Sonuç: Covid-19 enfeksiyonu farkındalığı, bilgi düzeyi diğer çalışmalardan yüksek çıktı. Aşı olmadan salgının atlatılamayacağı algısı daha çok benimsenmiştir. Bilgi düzeyinin artması ile tutum ve davranışların salgından korunmaya yönelik değişebildiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the knowledge level, attitudes and behaviors of diabetic patients about Covid-19 infection and vaccines. Materials and Methods: Our study was conducted by applying a questionnaire about Covid-19 infection to 341 diabetic patients aged 18 and over, between July 2021 and September 2021 in the Diabetes Nutrition and Dietetics Outpatient Clinic of Muğla Sıtkı Koçman Training and Research Hospital. Results: In this study 44.0% of the participants were male, 56.0% were female, and the mean age was 53.83±14.9. Among the participants, 14.4% have had Covid-19, and 85.6% have not. In this study 86.5% of the patients had the Covid-19 vaccine, 13.5% had not yet had it, and 2.9% did not want to have it. The knowledge level of the patients ranged from 3 to 18, and the mean knowledge score in our study was 16. The rate of those who said that diabetics will have more severe Covid-19 was 75.1%. 93.3% of the participants adopt the attitude that they should have the Covid-19 vaccine, 95.3% said that they should not go out of the house.The rate of those who do not attend to crowded environments was 78.3%, 35.2% would go to each follow up visit for diabetes, 71.8% did not exercise and 51.0% didn't follow their dietary restrictions. 81.8% of the patients stated that Covid-19 was dangerous, 95.9% feared it would effect their health, 73.6% stated that the epidemic could not be overcome without vaccination. The average knowledge score of those who do not meet with their friends indoors was 16, and the average score of those who do their exercises at home was 17. The average knowledge score of those who fear that Covid-19 will effect health (16) was higher than those who were not afraid (13). Conclusion: Awareness and knowledge level of Covid-19 infection was higher than other studies. The perception that the epidemic cannot be overcome without a vaccine has been adopted by majority of the participants. In conclusion, with the improvement in the level of knowledge, attitudes and behaviors can change towards protection from the epidemic.