AISI 8620 çeliğinin korozyon ömrünün borlama prosesi ile artırılması
Increasing the corrosion life of AISI 8620 steel by the boriding process
- Tez No: 736828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH UĞUR BAYÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: AISI 8620, Borlama, Korozyon Testi, Sertlik, Yüzey sertleştirme, AISI 8620, Boronizing, Corrosion Test, Microstructures. Hardness, Surface hardening, Boriding
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı AISI 8620 çeliğinin korozyon ömürünün borlama işlemi ile artırmaktır. Bu amaçla, AISI 8620 çeliği 700 °C sıcaklıkta 4, 8, 12 ve 16 saat, 900 ve 950 °C sıcaklıklarda 2, 4, 6 ve 8 saat borlama sürelerinde borlama işlemleri yapılmıştır. Böylece çelik yüzeyini korozyona dayanıklı ve seramik bir metal borür tabaka ile kaplamaktır. Borlama işlemi katı borlama yöntemi için patenti alınmış Baybora-1 borlama ajanı kullanılarak yapılmıştır. Numunelerin metal-borür tabakası ve geçiş tabakasının morfolojisi SEM cihazı ile belirlenmiştir. Borlanmış numunelerin yüzeyinde oluşan metal-borür tabakasının faz analizleri XRD cihazı ile yapılmıştır. Borlanmış ve borlanmamış çelik numunelerin korozyon deneyi ASTM G31-72 standardına göre sıcak sülfürik asit çözeltisinde (56oC) yapılmıştır. Numunelerin korozyon dayanımı ağırlık kaybı yöntemi ile belirlenmiştir. Borlama işlemi sonucunda, alt tabaka çeliği ile karşılaştırıldığı zaman seramik demir borür tabakanın sertliği yaklaşık 9 kat artış gözlenmiştir. Borlanmış çeliğin korozyon direnci, borlanmamış çeliğin korozyon direncinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Borlama işleminde, sonradan su verme gibi işlemlere gerek olmadığı için malzeme de istenmeyen çarpılmalarında önüne geçilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to increase the corrosion life of AISI 8620 steel by boriding. For this purpose, boriding processes of AISI 8620 steel were carried out at 700 °C for 4, 8, 12 and 16 hours, at 900 and 950 °C for 2, 4, 6 and 8 hours. Thus, the steel surface is covered with a ceramic metal boride layer that is resistant to corrosion. Boriding process was carried out using Baybora-1 boronizing agent, which was patented for use in solid boronizing method. The metal-boride layer of the samples and the morphology of the transition layer were determined by SEM. The phase analyzes of the metal-boride layer formed on the surface of the borided samples were made with the XRD. Corrosion tests of borided and non-borided steel samples were carried out in hot sulfuric acid solution (56C) using ASTM G31-72 standard. The corrosion resistance of the samples was determined by the weight loss method. As a result of the boriding process, a ceramic iron boride layer with a hardness of about 9 times that of the substrate was obtained. It has been determined that the corrosion resistance of borided steel is higher than the corrosion resistance of non-borided steel. Since there is no need for subsequent processes such as quenching in the boriding process, unwanted distortions of the material can be avoided.