Beden algısı ile yaşam doyumu arasındaki ilişkide sosyal medya bağımlılığının ve atılganlığın aracı rolü
The mediating role of social media addiction and assertiveness in the relationship between body image and life satisfaction
  1. Tez No: 736870
  2. Yazar: AYBÜKE GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Atılganlık, Beden Algısı, Sosyal Medya Bağımlılığı, Yaşam Doyumu, Assertiveness, Body İmage, Life Satisfaction, Social Media Addiction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Mevcut çalışmada, beden algısı, yaşam doyumu, sosyal medya bağımlılığının ve atılganlığın birbirleriyle ilişkisinin incelenmesi ve beden algısı ile yaşam doyumu arasındaki ilişkide sosyal medya bağımlılığının ve atılganlığın aracı rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada veriler Demografik Bilgi Formu, Vücut Algısı Ölçeği, Yaşam Doyumları Ölçeği, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Rathus Atılganlık Envanteri kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada toplanan veriler Ekim-2020-Haziran-2021 tarihleri arasında kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak 18-35 yaş arası 359 kişiden toplanmıştır. Çalışmanın istatistiksel analizleri SPSS 25 programı kullanılarak yapılmıştır. İlk olarak katılımcıların sosyodemografik özellikleri, veri toplama araçlarından elde edilen puanların minimum, maksimum, ortamalama puanları ve standart sapma değerleri analiz edilmiştir. Araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson korelasyon katsayı yöntemi; değişkenler arasındaki yordayıcılık ilişkisi için çoklu doğrusal regresyon analizi ve aracı değişken analizi için PROCESS v.3 yazılımı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında korelasyon olduğu; çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda atılganlık ve beden algısının yaşam doyumunu anlamlı bir şekilde yordadığı ancak sosyal medya bağımlılığının yaşam doyumu üzerinde yordayıcı etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Ardından yapılan aracı rol analizlerinde beden algısı ile yaşam doyumu arasındaki ilişkide atılganlığın aracı rolü saptanmış; fakat sosyal medya bağımlılığının aracı rolü saptanamamıştır. Sonuç: Çalışmanın sonucunda beden algısı, yaşam doyumu, sosyal medya bağımlılığı ve atılganlığın birbirleriyle ilişkili oldukları, beden algısının ve atılganlığın yaşam doyumu üzerinde yordayıcı etkisinin olduğu saptanmıştır. Alanyazın incelendiğinde beden algısı ile yaşam doyumu arasındaki ilişkide sosyal medya bağımlılığı ve atılganlığın aracı rolünü inceleyen herhangi bir araştırmaya rastlanılmamıştır. Çalışmanın bu bakımdan literatüre katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to examine the relationship between body image and life satisfaction, social media addiction and assertiveness. The other purpose of the study is that determine the mediator role of social media addiction and assertiveness in the relationship between body image and life satisfaction. Materials and Methods: In the study data were collected between the dates of October-2020 and June-2021 by using snowball sampling method within 359 students at ages of 18-35 by using Demographic Information Form, Social Media addictions Scala, Life Satisfactions Scale and Rathus Assertiveness Inventory. Statistical analyzes of the study were provided by the SPSS 25 program. Firstly, participants' sociodemographic characteristic and minimum, maximum, average and standart deviation values of scores obtained from measurement tool in the anlysis. Relationship between variables of the research were analyzed by Pearson Correlation coefficients. The predictive relationship were evaluated by stepwise multiple linear regression analysis. Analysis of the mediator variable were made by PROCESS v3 software of SPSS program. Results: Correlation has been designated between continuous variables of study; as a result of stepwise multiple linear regression analysis, it was determined that assertiveness and body image significantly predicted life satisfaction, but social media addiction did not have a predictive effect on life satisfaction. In the mediating role analyzes which is made afterwards, the mediating role of assertiveness was determined in the relationship between body image and life satisfaction; however, the mediating role of social media addiction has not been determined. Conclusion: As a result of the study, it was determined that there is a correlation between body image, life satisfaction, social media addiction and assertiveness. Besides that, it was determined that body image and assertiveness has a predictive effect on life satisfaction. When the literature is examined, there is no research has been found that examines the mediating role of social media addiction and assertiveness in the relationship between body image and life satisfaction. It is thought that this study can contribute to the literature in this regard.