Boşanmış aile çocuklarının uyumunu etkileyen faktörlerin incelenmesi
Examination of the factors affecting the adjustment of the children of divorcing families
  1. Tez No: 736976
  2. Yazar: ECEM ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP NAZLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: boşanma, boşanmaya uyum, ilkokul çocuğu, divorce, adjustment to divorce, school children
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmada boşanmış aile çocuklarının uyumunu etkileyen faktörlerin ekolojik kuram çerçevesinde incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel araştırma olarak yürütülmüş olup, araştırmada fenomenolojik desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 10 boşanmış aile çocuğunun velayeti alan ebeveynleri, sınıf öğretmenleri ve ilkokul psikolojik danışmanları oluşturmaktadır. Çalışma grubundaki katılımcılar ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler aracılığı ile edilen verilerin analizinde içerik analizi kullanılmış; analiz sonucu elde edilen bulgular aile mikrosistemi, okul mikrosistemi, mezosistem, egzosistem ve makrosistem olmak üzere beş tema altında incelenmiştir. Verilerin çözümlenmesi sonucu elde edilen bulgular, çocukların boşanmaya uyumunun aile ve okul yaşam alanlarındaki ilişkisel dinamiklerden ve sistem düzeyindeki çeşitli kaynak, uygulama ve yapılardan etkilendiğini ortaya koymaktadır. Aile mikrosisteminde; aile yapısı, velayeti alan ve almayan ebeveyn ile çocuk ilişkisi ile kök aile ile ilişkilerin çocuğun boşanmaya uyumu üzerindeki etkileri ortaya çıkmıştır. Okul mikrosisteminde öğretmen-öğrenci ile psikolojik danışman-öğrenci ilişkisine ve akranlarla ilişkilere ilişkin dinamiklerin uyum üzerindeki etkisi görülmüştür. Mezosistem düzeyinde aile ve okul mikrosistemlerindeki bireylerin işbirliğinin çocuğun boşanmaya uyumu üzerindeki etkisi ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte egzosisteme ilişkin eğitim, ekonomi ve hukuk alanındaki kaynak, uygulama ve prosedürler ile; makrosisteme ilişkin toplumun sosyokültürel ve ekonomik yapısının, çocuğun boşanmaya uyumu üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Bulgular boşanmaya ilişkin literatür ve çocuğun gelişimsel özellikleri çerçevesinde yorumlanmış; bu bağlamda çocuğun uyumunu desteklemeye yönelik çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the factors affecting the adjustment of the children of divorced families within the framework of ecological theory. In this study, the qualitative research process was carried out and the phenomenological design, which is one of the qualitative research designs, was used. The study group of the research consists of the custodial parents, classroom teachers and primary school psychological counselors of the 10 children in divorced families. Semi-structured interviews were conducted with the participants in the study group. Content analysis was used in the analysis of the data obtained through interviews. The findings were examined under five themes as family microsystem, school microsystem, mesosystem, exosystem and macrosystem. The findings reveal that the adjustment of children to divorce is affected by the relational dynamics in the family and school life areas; and by various resources, practices and structures at the system level. In the family microsystem; the effects of family structure, custodial and non-custodial parent-child relationship and relations with the root family on the child's adjustment to divorce were revealed. In the school microsystem, the effect of the dynamics on the teacher-student relationship, psychological counselorstudent relationship and the relationships with peers was examined. At the level of the mesosystem, the effect of the cooperation of individuals in the family and school microsystems on the child's adjustment to divorce was observed. The resources, practices and procedures in education, economy and legal systems that affect the child's adaptation to divorce at the exosystem level were examined. In addition, at the macrosystem level, the impact of the economic and sociocultural structure of the society on the child's adjustment to divorce were observed. The findings were interpreted within the framework of the literature on divorce and the child's developmental characteristics. At the end of the study, suggestions have been made to support the adjustment of the children to divorce.