Kur'ân-ı Kerîm bağlamında peygamberlerin karşılaştığı bir olgu olarak hicret
In the context of Qur'an hejira as a common event prophets encounter
  1. Tez No: 737033
  2. Yazar: AHMET KIVRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hicret, Göç, Peygamber, Hz. Muhammed, Kur'an, Tefsir, Hejira, İmmigration, Prophet, Muhammed, Qur'an, Tafseer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Hicret; göç etmek, terk etmek veya firar etmek kelimeleriyle yakın anlam ilişkisi içerisindedir. Geçmişten günümüze kadar süre gelen bu durum, her dönemde insanlığın karşılaştığı önemli bir husus olmuştur. Hz. Âdem (as) ve Havvâ'dan çoğalan insanoğlunun, yeryüzündeki her bir kara parçasına dağılmış oldukları halde hayatlarını devam ettirmeye çalıştıklarını görmekteyiz. İnsanların Dünya coğrafyasının her bir parçasına dağılmaları ve gittikleri yerlerde yeni medeniyetler kurmalarının neredeyse hemen hepsi hicret (göç) ile olmuştur. Hicret Kur'ân ve hadisler bağlamında incelendiğinde; kişinin yaşadığı yeri, sırf Allah rızası için dinî kaygılarından dolayı terk etmesi anlamına gelmektedir.“İnsanlar niçin hicret (göç) ederler?”diye bir soru sorduğumuzda, bu soruya alacağımız cevap genellikle yaşamlarını tehlikede gördükleri için, yaşamlarını devam ettirebilmek için veya dinî kaygılar gibi birçok sebepler sıralayabiliriz. Bu çalışma bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde konunun kapsamı, amacı, yöntemi ve istifade ettiğimiz kaynaklar belirtilmiştir. Birinci bölümde, hicret kelimesinin lügat ve terim yönünden kavramsal analizi yapılmış, ayrıca hicret ile yakın anlam ilişkisi içinde olan ve Kur'ân-ı Kerîm'de de kullanılan“çevre lafızlar”ele alınmıştır. İkinci bölümde, âyetler bağlamında isimleri Kur'ân'da geçen peygamberlerin hicretleri kaynaklara dayalı olarak işlenmiş; peygamberlerin hicretlerinin sebep ve sonuçları değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise müstakil olarak Hz. Peygamber'in hicreti ele alınmıştır. Bu çerçevede hicret öncesi, hicret ve hicret sonrası tefsir ve siyer kaynaklarına göre işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The world hejira has a close semantic relationship with the words immigration, abandonment or desertion. This situation, having been going on from the past to the present day, has been an important issue faced by humanity in every period. Although the human race that multiplied from his holiness Hz. Adem (as) and her holiness Havvâ eve is scattered over every piece of land on earth, we see that they are trying to continue their lives. The fact that people dispersed to every part of the world's geography and established new civilizations wherever they went, almost all of these were realized by the hejira (immigration). The hejira means that a person abandons his place of residence because of his religious concerns just for the sake of Allah. When we ask a question like“why do people immigrate?”we can list many reasons for this question such as they see their lives in danger and are able to continue their lives or have religious concerns. This study consists of an introduction and three main parts. In the introduction topics content and purpose, method and used sources are indicated. In the first section the notion hejira's meaning in the dictionary and the meaning as a term has been resolved also the derived wording which has“close meaning to the word hejira”and has been used in the Qur'an is adressed. In the second section, in the context of ayas the hejiras of prophets whose names are written in the Qur'an are processed based on the sources; the reasons and the consuquences of hejiras of the prophets are resolved. In the third section only Islam's prophet Muhammed's hejira is processed. The topic hejira is explained based on the prophetic biography and tafseer sources enlisted before, during and after the hejira.