Okul öncesi öğretmen adaylarının öğretim uygulamalarının oluşturdukları ders planları pedagojik inançları ve pedagojik alan bilgileri açısından incelenmesi
Inverstigation of preschool teacher candidates' teaching practices in terms of their lesson plans, pedagogical beliefs and pedagogical content knowledge
- Tez No: 737059
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YİĞİT KUTLUCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Okul Öncesi Öğretmen Adayları, Öğretim Uygulamaları, Pedagojik Alan Bilgisi, Pedagojik İnanç, Ders Plan, Preschool, Preschool Teacher Candidates, Teaching Practices, Pedagogical Content Knowledge, Pedagogical Belief, Lesson Plan
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, okul öncesi öğretmen adaylarının ders planlarının, pedagojik inançlarının ve pedagojik alan bilgilerinin öğretim uygulamalarını anlamlı bir şekilde yordayıp yordamadığını belirlemektir. Diğer yandan çalışmanın ikincil amacı ise katılımcıların ders planı niteliklerinin, öğretim uygulamalarının reform temelli ölçütlere uygunluklarının, pedagojik inançlarının ve pedagojik alan bilgi ve bileşenlerinin düzeyini tespit etmektir. Nitel verilerin önceden toplanarak nicel verilere dönüştürüldüğü ve araştırma problemlerinin nicel veriler üzerinden yanıtlandığı bu sıralı dönüşümsel karma yöntem araştırmasına 109 okul öncesi öğretmen adayı katılmıştır. Katılımcılar, İstanbul'daki bir vakıf üniversitesinin okul öncesi öğretmenliği bölümünde öğrenim gören üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmadaki veriler, Ders Planı Yapılandırma Formu (DPYF), Pedagojik İnanç Sistemleri Ölçeği (PİSÖ) ve Pedagojik Alan Bilgisi Değerlendirme Formu (PABDF) aracılığıyla toplanmıştır. Diğer yandan okul öncesi öğretmen adaylarının öğretim uygulamaları ise Reform Temelli Gözlem Rubriği (RTGR) yardımıyla değerlendirilmiştir. Veri toplama süreci sırasıyla dört adımda gerçekleştirilmiştir. İlk olarak tüm katılımcıların herhangi bir konu temelinde ders planı oluşturmaları ve DPYF'de yer alan soruları yanıtlamaları istenmiştir. Ardından tüm katılımcılara PİSÖ yöneltilmiştir. Üçüncü adımda, öğretmen adaylarının oluşturdukları ders planları yardımıyla öğretim etkinliği yapmaları sağlanmıştır. Son olarak ise tüm katılımcıların PABDF içerisindeki soruları yazılı olarak yanıtlamaları istenmiştir. Bu süreçte DPYF ve PABDF aracılığıyla toplanan nitel veriler, analitik rubrikler yardımıyla değerlendirilmiş ve nicel hale getirilmiştir. Öğretim uygulamaları ise RTGR yardımıyla nicel olarak puanlanmıştır. Nicel veri analizi aşamasında öncelikle katılımcıların nicelleştirilmiş verileri üzerinde ilk olarak betimsel istatistik analizi yapılmıştır. Bu şekilde, araştırmaya katılan okul öncesi öğretmen adaylarının oluşturdukları ders planları, öğretim uygulamaları, pedagojik inançları ve pedagojik alan bilgisi ve bileşenlerinin nitelik düzeyi belirlenmiştir. Ardından, belirtilen değişkenlerinin sınıf düzeyine göre anlamlı olarak farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek için Mann Whitney-U testi yapılmıştır. Son olarak nicel veriler, Çoklu Doğrusal Regresyon analizine tabi tutulmuştur. Sonuçlar, okul öncesi öğretmen adaylarının ders planları ve öğretim uygulamalarının reform temelli niteliklere uygun olduğunu göstermiştir. Ayrıca katılımcılar hem çocuk merkezli pedagojik inançlara sahiptir hem de pedagojik alan bilgileri yüksek düzeydedir. Okul öncesi öğretmen adaylarının ders planı ve öğretim uygulamalarının niteliği, pedagojik inançları ve pedagojik alan bilgileri sınıf düzeyine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Son olarak bahsi geçen yordayıcı değişkenlerin öğretim uygulamalarını orta düzeyde ve anlamlı olarak yordadığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, okul öncesi eğitimi bağlamında yorumlanmış ve pedagojik yansımaları üzerine uygun öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine whether pre-school teacher candidates' lesson plans, pedagogical beliefs and pedagogical content knowledge predict their teaching practices significantly. On the other hand, the secondary aim of the study is to determine the level of the participants' lesson plan qualifications, the consistency of teaching practices to reform-based criteria, pedagogical beliefs, and pedagogical content knowledge and components. 109 preschool pre-service teachers participated in this sequential transformational mixed method study, in which qualitative data were collected beforehand, converted into quantitative data and research problems were answered through quantitative data. Participants consist of third and fourth grade students studying at the preschool teaching department of a foundation university in Istanbul. The data in the study were collected through the Lesson Plan Structuring Form (LPSF), the Pedagogical Belief Systems Scale (PBSC) and the Pedagogical Content Knowledge Assessment Form (PCKAF). On the other hand, the teaching practices of preschool teacher candidates were evaluated with the through the Reformed Teaching Observation Protocol (RTOP). The data collection process was carried out in four steps, respectively. First, all participants were asked to create a lesson plan on the basis of any subject and answer the questions in the LPSF. Subsequently, PBSC was directed to all participants. In the third step, teacher candidates were enabled to do teaching activities with the help of lesson plans they created. Finally, all participants were asked to answer the questions in PCKAF in writing. In this process, qualitative data collected through LPSF and PCKAF were evaluated and quantified with the help of analytical rubrics. Teaching practices were scored quantitatively with the through RTOP. In the quantitative data analysis phase, first of all, descriptive statistical analysis was performed on the quantified data of the participants. In this way, the qualification level of the lesson plans, teaching practices, pedagogical beliefs, pedagogical content knowledge and components of the pre-school teacher candidates participating in the study were determined. Then, Mann Whitney-U test was conducted to determine whether the specified variables differ significantly according to grade level. Finally, quantitative data were subjected to Multiple Linear Regression analysis. The results showed that the lesson plans and teaching practices of preschool teacher candidates were in accordance with the reform-based qualifications. In addition, the participants both have child-centered pedagogical beliefs and have a high level of pedagogical content knowledge. Preschool teacher candidates' lesson plan and the quality of teaching practices, pedagogical beliefs and pedagogical field knowledge differ significantly according to the grade level. Finally, it was determined that the predictor variables mentioned predicted the teaching practices moderately and significantly. These results were interpreted in the context of preschool education and appropriate suggestions on pedagogical implications were given.