Koronavirüs (Covid-19) pandemisi döneminde yiyecek içecek işletmelerince alınan tedbirlerin tüketicilerin algıladıkları değerlerine memnuniyetlerine ve davranışsal niyetlerine etkisi
The effect of measures taken by food and beverage businesses on consumers' perceived values satisfaction and behavioral intentions during coronavirus (Covid-19) pandemic period
- Tez No: 737114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REHA KILIÇHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, İşletme, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yiyecek ve içecek işletmeleri, algılanan değer, müşteri memnuniyeti, davranışsal niyet, Covid-19, Food and beverage businesses, perceived value, customer satisfaction, behavioral intention, Covid-19
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Yiyecek ve içecek işletmeleri, hizmet sektörünün önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Teknoloji ve iletişimin gelişmesi ile birlikte değişimin kaçınılmaz olduğu dünyada, hizmet sektörlerindeki değişiklikler de tüketici davranışlarını etkilemiştir. Covid-19 pandemisi dönemi de tüketici davranışlarına etki eden önemli bir dönem olmaktadır. Bu bağlamda, yapılan literatür taraması neticesinde, yiyecek ve içecek işletmeleri özelinde gerçekleştirilen güncel çalışma azlığı dikkat çekmiş ve yiyecek içecek işletmelerince alınan koronavirüs tedbirlerinin tüketicilerin algıladıkları değerlerine, memnuniyetlerine ve davranışsal niyetlerine etkisini değerlendirmek üzere bu tez çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu tez çalışması ile gerek literatüre güncel ve sağlıklı bilgiler sunmak gerekse uygulayıcılara mevcut durumu ortaya koyup gelecekteki uygulamalara dönük yol gösterici bir kaynak olarak katkı sağlamak amaçlanmıştır. Tez çalışması kapsamında, araştırma verisi anket tekniği ile kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak, 1-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında, Kayseri'de faaliyet gösteren yiyecek içecek işletmelerinden hizmet alan 670 tüketiciden toplanmıştır. Veri analizinde tanımlayıcı istatistikler, açıklayıcı faktör analizi ve korelasyon ile regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada yiyecek içecek işletmelerinin aldıkları koronavirüs tedbirleri ile tüketicilerin algılanan değerleri, memnuniyetleri ve davranışsal niyetleri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu, alınan tedbirlerin tüketicilerin algıladıkları değerlerini, memnuniyetlerini ve davranışsal niyetlerini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiş, araştırma sonucunda kuramsal ve uygulamaya yönelik çıktılar tartışılmış ve gelecek araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Food and beverage businesses constitute an important part of the service sector. In a world where change is inevitable with the development of technology and communication, changes in service sectors have also affected consumer behavior. The Covid-19 pandemic period is also an important period affecting consumer behavior. In this context, as a result of the literature review, the lack of current studies conducted on the food and beverage businesses attracted attention and this thesis study was carried out to evaluate the effect of coronavirus measures taken by the food and beverage businesses on the consumers' perceived values, satisfaction and behavioral intentions. With this thesis, it is aimed to provide current and healthy information to the literature and to reveal the current situation to practitioners and to contribute as a guiding resource for future applications. Within the scope of the thesis study, research data were collected from 670 consumers who received services from food and beverage businesses operating in Kayseri between the dates of the 1-31st of July, 2021, using the survey technique and the convenience sampling method. Descriptive statistics, descriptive factor analysis and correlation and regression analysis were used in the data analysis. In the study, it was found that there was a positive relationship between the coronavirus measures taken by the food and beverage businesses and the consumers' perceived values, satisfaction and behavioral intentions, the measures taken affected the consumers' perceived value, satisfaction and behavioral intentions in a positive way and as a result of the study, theoretical and practical outcomes for future studies were discussed and recommendations were given.