Marka kişiliği karşılaştırması: Alkollü içecek sektöründe bir araştırma
Brand personality comparison: A study in the alcoholic beverage industry
- Tez No: 737172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KİRACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Kişiliği, Alkollü İçecek Sektörü, Efes Pilsen, Türk Tuborg, Brand, Brand Personality, Alcoholic Beverage Industry, Efes Pilsen, Türk Tuborg
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İşletmeler, artan rekabet ortamında ürünlerini diğer rakip ürünlerden ayırt etmek ve farklılık sağlamak amacıyla stratejiler geliştirmektedirler. Burada karşımıza çıkan marka ve marka kişiliği kavramı, işletmelere bu faydayı sağlamaktadır. Marka kişiliği kavramı, her insanın olduğu gibi markalarında kişilik sahibi olduğunu ileri sürmektedir. Bu çalışmada, Efes Pilsen ve Türk Tuborg markalarının tüketiciler tarafından algılanan marka kişilik özelliklerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Literatür incelendiğinde marka kişiliği karşılaştırması ile alkollü içecek sektörünü ele alan bir çalışmaya rastlanmamıştır. Araştırmada veri toplama tekniklerinden anket yöntemine başvurulmuş ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye İşletme Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerden 326 adet geçerli veri elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS istatistiksel veri analizi programı kullanılarak analiz edilmiş ve katılımcıların marka kişiliği algıları ortaya konmuştur. Yapılan analizler sonucu Efes Pilsen ve Türk Tuborg markalarının marka kişiliği özelliklerinde anlamlı farklılıkların olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In an increasingly competitive environment, enterprises are developing strategies to differentiate their products from other competing products and to make a difference. The concept of brand and brand personality that we come across here provides businesses with this benefit. The concept of brand personality suggests that every person, as it were, has a personality in their brand. In this study, it is aimed to determine and compare the brand personality traits perceived by consumers of Efes Pilsen and Türk Tuborg brands. When the literature is examined, there is no study that deals with the alcoholic beverage sector with a comparison of brand personality. 326 valid data were obtained from students studying at Muğla Sıtkı Koçman University Fethiye Faculty of Business in the research using survey method as one of the data collection techniques. The obtained data were analyzed using the SPSS statistical data analysis program and the brand personality perceptions of the participants were revealed. As a result of the analyses, it was concluded that there are significant differences in the brand personality characteristics of Efes Pilsen and Türk Tuborg brands.