Performans sanatında beden ve Marina Abramovic örneği
The example of the body and Marina Abramovic in performance art
  1. Tez No: 737176
  2. Yazar: ÖZGE BODUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA MANT MENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Beden, Marina Abramovic, Performans Sanatı, Body, Marina Abramovic, Performance Art
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Performans sanatının dünya genelinde ilk gösterilen örnekleri 1900'lü yıllara dayanmakta ve Dada hareketi ile Fütüristler ve Sürrealistler ile ilişkilendirilmektedir. Genel olarak 1960'li yıllardan itibaren“performans sanatı”alışılmışın dışına çıkarak yeni avangart bir dil yakalamıştır. Toplumun yaşadığı siyasal, ekonomik ve gündeme ait sorunlar, performans sanatının oluşumunu güçlü kılan temel etmenler olmuştur. Geleneksel anlayışın dayattığı kuralları ve normları reddetmişlerdir. Disiplinler arası, sınırları olmayan izleyiciyi içinde barındıran yeni bir sanat anlayışı olarak, sanatın sınırlarını genişletmiştir. Performanslarda değişik etmenler, deneysel, doğaçlama, oyun ve hayat, beden, şiddet, kan-acı-, ses, mekân, kimlik başlangıçtan bitişe kadar, performansın içinde hissedilmektedir. Bu etmenlerin her yerde hissedilebilecek temel kavramlar olduğunu savunan performans sanatçıları sanatlarını bu temel düşünceyle şekillendirmişlerdir. Performans sanatçıları kendi iç dünyalarını, duygu ve düşüncelerini özgürce her yerde ifade edebileceklerini, sanatın sanat olması için sadece şık müzelerde ve galerilerde sergilenecek eserler olmadığını, izleyicilere çarpıcı bir dil ile aktarmışlardır. Çalışmada, performanslarında bedenini, mekânı ve izleyicisini de aktif bir şekilde kullanan Marina Abramovic'in hayatı ve sanat anlayışı ilişkisi anlatılmıştır. Kendi bedenini yapıt haline dönüştüren sanatçı, izleyici ile aktif rol sağlayarak, performansının sınırlarını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada performans sanatının ortaya çıkışı, geçirdiği süreç, bu sürecin gelişim evreleri anlatılmıştır. Marina Abramovic'in hayatı sanatının, bedeni üzerindeki etkisi ve performans sanatına dair gerçekleştirdiği işler tezin sınırları içinde araştırılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The first examples of performance art shown around the world date back to the 1900s. He is associated with the Futurists and Surrealists through the Dada movement. In general, since the 1960s, 'performance art" has become unorthodox and has captured a new avant-garde language. The political, economic and agenda-related problems experienced by the society have been the main factors that have made the formation of performance art strong. They rejected the rules and norms imposed by traditional understanding. As a new understanding of art that accommodates an interdisciplinary, decimated audience, they have expanded the boundaries of art. By using their own bodies in their performances, they have dec decoupled the effective relationship between the sender and the receiver in the communication process between the artist and the audience at the center. Various factors in performances, experimental, improvisation, play and life, body, violence, blood-pain, sound, space, identity are felt in the performance from the beginning to the end. Performance artists who argue that these factors are basic concepts that can be felt everywhere have shaped their art with this basic idea. Performance art and artists have conveyed their inner world, their feelings and thoughts that they can freely express everywhere, that art is not just works that will be exhibited in stylish museums and galleries to be art, to the audience in a striking language. The body in performance art, Marina and the audience also actively uses the space referring to the relationship between art and her life is explained. By transforming his own body into a work, the artist has revealed the limits of his performance by providing an active role with the audience. In this thesis, it is explained how performance art emerged and underwent a process, and in this process, different areas of art were touched upon at different stages of development. Marina Abramovic's life, the impact of her art on her body and the work she has done on performance art have been investigated and examined within the limits of the thesis.