Elit düzeydeki bocce ve dart sporcularının odaklanmış dikkat becerilerinin incelenmesi
Investigation of focused attention skills of elite bocce and dart athletes
- Tez No: 737239
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ AKÇAKOYUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dikkat, Stroop, Bocce, Dart, Attention, Stroop, Bocce, Dart
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Elit düzeydeki Bocce ve Dart sporcularının odaklanmış dikkat becerilerinin incelenmesi amacıyla yapılan bu araştırmanın evrenini, Bocce ve Dart branşında 2018, 2019 ve 2020 yıllarında milli formayı giymiş ve hala aktif olarak bu branşlarda spora devam eden 18 yaş ve üzeri, büyükler kategorisinde yarışan sporcular oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 39'u Dart branşında 50'si Bocce branşında olmak üzere 89 sporcu oluşturmaktadır. Sporcularının odaklanmış dikkat becerilerinin incelenebilmesi için bu araştırmada veri toplama aracı olarak Stroop dikkat testi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 26 programında yapılmıştır. Araştırmada, verilerin analizi SPSS 26 programında yapılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğinin belirlenmesinde çarpıklık basıklık değerleri ve grafikler incelenmiştir. Bocce ve dart sporcularının Bölüm bitirme sürelerinin demografik özelliklere göre karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklem T Testi ve ANOVA Analizinden yararlanılmıştır. Hata sayıları ve hata düzeltme sayılarının demografik özelliklere göre karşılaştırılmasında Mann-Whitney U Testi ve Kruskal-Wallis Testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Çoklu karşılaştırmalarda anlamlılık düzeyinde Bonferroni düzeltmesi yapılmıştır. Bocce ve Dart sporcularının odaklanmış dikkat becerilerinin Stroop dikkat testi ile incelendiği bu araştırmada; Dart sporcularının odaklanmış dikkat becerilerinin Bocce sporcularına oranla daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The universe of this research, which was conducted to examine the focused attention skills of elite Bocce and Darts athletes, consists of athletes aged 18 and over, who wore the national jersey in the Bocce and Darts branch in 2018, 2019 and 2020 and are still active in these branches, competing in the adults category. The sample of the research consists of 89 athletes, 39 in Darts and 50 in Bocce. In order to examine the focused attention skills of the athletes, the Stroop attention test was used as a data collection tool in this study. The analysis of the obtained data was made in SPSS 26 program. In the research, the analysis of the data was made in the SPSS 26 program. The skewness and kurtosis values and graphs were examined to determine whether the data showed a normal distribution or not. Independent Sample T-Test and ANOVA Analysis were used to compare Bocce and darts athletes' section completion times according to demographic characteristics. Mann-Whitney U Test and Kruskal-Wallis Test were used to compare error numbers and error correction numbers according to demographic characteristics. The significance level was taken as 0.05. Bonferroni correction was made at the significance level in multiple comparisons. In this study, in which the focused attention skills of Bocce and Dart athletes were examined with the Stroop attention test; It was concluded that the focused attention skills of darts athletes were higher than those of Bocce athletes.