Türkiye'de 2000-2021 yılları arasında resim sanatında yeni eğilimler
New propensities in painting between 2000-2021 in Turkey
  1. Tez No: 737240
  2. Yazar: ÇAĞIL SEZİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. LEYLA VARLIK ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Güncel, Resim, Disiplinlerarası, Dijital, Türkiye, Sanat, Contemporary, Painting, Interdisciplinary, Digital, Turkey, Art
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Araştırmada Türkiye'de 2000-2021 yılları arasında, sosyal, politik, ekonomik değişimlerin ve hızla gelişen bilim ve teknolojinin sağladığı yeni olanakların resim sanatına etkilerinin örnekler aracılığıyla ele alınması amaçlanmıştır. Bu dönemi daha iyi okuyabilmek için yakın tarihin önemli ekonomik, politik, toplumsal olaylarını hatırlamak, kültürel ve sanatsal ortamını genel hatlarıyla ele almak gerekmiştir. Dünya genelinde yeni bir paradigma olarak küreselleşme kavramının, ekonomik, siyasi ve sosyolojik dengeleri değiştirmiş, kültür ve sanat alanında yeni yapılanmalara neden olmuştur. Bu gelişmelerin etkilediği sanat alanında görülen hareketlilik, Türkiye'de 1990'lardan itibaren, dönemin önemli sanat olaylarından örnekler eşliğinde incelenmiştir. Türkiye'de güncel sanattaki gelişmelerin, yeni eğilimlerin, farklı üslup ve yöntemlerin, izlenebildiği, sanatın geniş kitlelerle buluşabildiği mekanlar olan bienaller, müzeler, galeriler, sanat fuarları, kamusal alanlar ve yirmi birinci yüzyılın en büyük gelişmelerinden olan internet sayesinde oluşmuş olan çevrimiçi ortamlar, NFT gibi yeni oluşumlar güncel sanata katkıları ve etkileri bakımından değerlendirilmiştir. Tezin araştırmasına konu olan 2000-2021 yılları arasında yaşanan gelişmelerin Türkiye'de resim sanatına yansımalarını ve oluşan yeni eğilimleri görebilmek için teknik özellik ya da üslubuyla dikkat çekmiş olan sanatçıların eserlerinden örneklere, ayrıca araştırmacının bireysel çalışmalarına yer verilmiştir. Bu dönemde, yeni medya türlerinin, teknik ve teknolojik araçların eser üretimlerine yeni bakış açıları getirdikleri görülmüş, üretim yöntemlerinin geleneksel malzemelere ihtiyaç duyulmaksızın yapılabildiği dijital araçlar, makine zekâsı gibi aracılar ile çeşitlendiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the effects of social, political, economic changes and the new opportunities provided by rapidly developing science and technology on the art of painting between the years 2000-2021 in Turkey. In order to comprehend this period better, it has been necessary to remember the important economic, political and social events of recent history and to deal with the cultural and artistic environment in general terms. The concept of globalization as a new paradigm around the world has changed the economic, political and sociological balances and has led to new structuring in the field of culture and art. The dynamism seen in the field of art affected by these developments has been examined in Turkey since the 1990s, with examples from the important art events of the period. It has been evaluated that spaces which can be followed developments, new trends, different styles and methods in contemporary art in Turkey such as biennials, museums, galleries, art fairs, public spaces, online environments created by the internet that is the one of the greatest developments of the twenty-first century, new formations such as NFT in terms of their contributions and effects to contemporary art. In order to see the reflections of the developments experienced between 2000-2021 on the art of painting in Turkey and the new trends that have emerged, examples of the works of the artists who have attracted attention with their technical features or style, as well as the individual works of the researcher are included. In this period, it was seen that new media types, technical and technological tools brought new perspectives to the production of works, and it was understood that production methods were diversified with intermediaries such as digital tools and machine intelligence, which could be done without the need for traditional materials.