1571 tarihli 47 numaralı Kütahya Tahrir Defteri'ne göre Kütahya Şehri ve Merkez Nahiyesi (Etraf Şehri)
According to 1571 numbered 47 Kutahya Tahrir Book Kütahya City and Central Township (Around Town)
- Tez No: 605560
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kütahya, Tahrir Defteri, Osmanlı Devleti, Nüfus, Kütahya, Tahrir Book, Ottoman State, Population
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
“1571 Tarihli 47 Numaralı Kütahya Tahrir Defteri'ne Göre Kütahya Şehri ve Merkez Nahiyesi (Etraf Şehri) ”adlı çalışmamızın temel kaynağını oluşturan tahrir defterleri, Osmanlı Devleti'nin dönem içerisinde içtimai, iktisadi ve beşeri durumu hakkında bilgiler vermektedir. Çalışmamız olan 47 numaralı tahrir defteri ışığında 1571 yılı Kütahya Şehri ve Merkez Nahiyesi'nin coğrafi, tarihi, idari, nüfus ve iktisadi durumu hakkında tespitler yapılmıştır. Bölge tarih öncesi dönemlerden beri yerleşim yeri olmuş daha sonra Anadolu'nun Türkleşmesiyle Selçuklu hakimiyetine girmiştir. Bu tarihten itibaren bölge Germiyanoğulları'nın ardından da Osmanlı Devleti'nin kontrolüne geçmiştir. Kütahya Şehri ve Merkez Nahiyesi, çalışmamızı kapsayan 1571 yılında 41 mahalle, 54 köy ve 6 mezra 'aya ayrılmıştır. Kütahya Şehri'nde nüfus yaklaşık olarak 8.248'dir. Merkez Nahiyesi'nin nüfusu ise yaklaşık olarak 5.483'dür. Bölgede iktisadi durumun önemli bir kısmını hububat üretimi oluşturmakla birlikte küçükbaş hayvancılıkta önemli gelir kaynakları olmuştur. Bunu yanı sıra küçük işletmeler sayabileceğimiz değirmenler de önemli geçim kaynakları arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
“According To 1571 Numbered 47 Kutahya Tahrir Book Kütahya City And Central Township (Around Town)”Tahrir Notebooks, which constitute the main source of our work, give information about the Ottoman Empire's social, economic and human condition during the period. In The Light of The Workbook Number 47, which we are working, determinations were made about the geographical, historical, administrative, population and economic situation of Kütahya City and Central Township (Around Town) in 1571. The area has been a settlement since prehistoric times and later became the dominance of Seljuk with the Turkification of Anatolia. From that date, Germiyanoğulları was later dominated by the Ottoman State. Kütahya City and Central Township, were divided into 41 neighborhoods, 54 villages and 6 hamlets in 1571, which included our work. The population in Kütahya is approximately 8.248. The population of the Central Township is approximately 5.483. An important part of the economic situation in the region has been the important sources of income in small cattle breeding with the production of cereals. In addition to this, the mills that we can count as small enterprises are among the important livelihood sources.