Büyük ve küçük işletmelerin örgütsel çeviklik ve yenilik ilişkilerinin incelenmesi
Investigation of the relations of large and small businesses with organizational agility and innovation
- Tez No: 737327
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organizational agility, Innovation Performance, Large and Small Enterprises, Firm Innovativeness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Küreselleşme, dijital platformlar, bilgi iletişim teknolojilerindeki gelişmeler çevresel türbülansı, müşteri beklentilerini, rekabet şartlarını zorlaştırmaktadır. Örgütler, sürdürülebilir rekabet avantajı için en uygun cevabı ve adaptasyonu; ürün ve hizmet yeniliği yapmak suretiyle geliştirmektedirler. Yeniliğe uygun cevabı mümkün kılan ortamın sağlanmasında ise; örgütsel çeviklik kapasitelerinden faydalanmaktadırlar. Örgütler için sağladığı önemli katkılar ve örgüt boyutu özelinde değişkenler arası ilişkinin incelenmesine yönelik çağrılar gözetilerek, yenilik performansı ve örgütsel çeviklik kapasiteleri arasındaki ilişki, çalışma kapsamında ele alınmıştır. Bu kapsamda çalışmanın temel amacı; büyük ve küçük işletmelerin örgütsel çeviklik ve yenilik ilişkilerinin incelenmesidir. Çalışma Borsa İstanbul'da (BİST) yer alan büyük işletmeler ve Marmara Bölgesi'nde faaliyette bulunup ARGE desteği alan küçük (Kobiler) işletmelerden ulaşılan 320 şirket üzerinde yürütülmüştür. Toplanan anket verileri SPSS 24 ve SmartPLS 3.9.3 programları yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışmada büyük ve küçük işletmelerin değişime uyum sağlamada yenilik performansı (objektif (örgütsel yenilik) ve sübjektif/algısal(firma yenilikçiliği) ve örgütsel çeviklik kapasitelerinin yüksek düzeyde olduğu ancak işletmelerin patent, marka ve ARGE birimine sahip olma düzeylerinin geliştirilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Örgütsel çeviklik kapasitesi açısından küçük işletmelerin hız ve cevap verme yeteneklerinin büyük işletmelere nazaran sırasıyla %6 ve %5 oranında daha yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca Örgütsel çeviklik örgütsel yenilik (%11) ve firma yenilikçiliğini (%58) pozitif yönde etkilemektedir. Bunlara ek olarak, örgütsel çevikliğin örgütsel yenilik ve firma yenilikçiliğine etkisinde örgüt boyutu (büyük veya küçük işletme) özelinde istatistiki olarak anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Çalışmanın sonuçlarının örgütsel çeviklik ve yenilik performansına yönelik literatürü geliştirirken, yönetimsel uygulamalara önemli katkılarının olacağı değerlendirilmektedir. Anahtar Kelime: Örgütsel çeviklik, Yenilik Performansı, Büyük ve Küçük İşletmeler, Firma Yenilikçiliği
Özet (Çeviri)
Globalization, digital platforms, and developments in IT complicate environmental turbulence, customer expectations, and competitive conditions. Organizations develop the most appropriate response and adaptation for sustainable competitive advantage by innovating products and services. They benefit from their organizational agility capacity in providing the environment that enables the appropriate response to innovation. The relationship between innovation performance and organizational agility capacities has been discussed within the scope of the study, taking into account the important contributions it has made for organizations and the calls for examining the relationship between variables in terms of organizational size. In this context, the main purpose of the study is to examine the organizational agility and innovation relations of large and small enterprises. The study was carried out on 320 companies reached from large enterprises in Borsa Istanbul (BIST) and small (SMEs) enterprises operating in the Marmara Region and receiving R&D support. The collected survey data were analyzed with the help of SPSS 24 and SmartPLS 3.9.3 programs. In the study, it has been determined that the innovation performance (objective (organizational innovation) and subjective (firm innovativeness) and organizational agility capacities of large and small (SMEs) enterprises in adapting to change are at a high level, but the level of having patents, brands and R&D units should be improved. In terms of organizational agility capacity, it is seen that the speed and responsiveness of small enterprises are higher than large enterprises by % 6 and 5%, respectively. Also, organizational agility positively affects organizational innovation (11%) and firm innovativeness (58%). In addition to these, no statistically significant difference was found in the effect of organizational agility on organizational innovation and firm innovativeness in terms of organizational size (large or small business). It is considered that the results of the study will contribute significantly to managerial practices while developing the literature on organizational agility and innovation performance.