Sosyal medyada mahremiyetin değişiminin habitusun dönüşümü üzerinden incelenmesi: Konya örneği
Examining the change of privacy in social media through the transformation of habitus: The case of Konya
  1. Tez No: 737336
  2. Yazar: REYHAN KULLUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mahremiyetin değişimi, Habitusun dönüşümü, Instagram ağı, Sosyal medya, Change of privacy, Transformation of Habitus, Instagram network, Social media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan mahremiyet, toplum ve bireyler açısından önem taşımaktadır. Toplumsal ve tarihsel süreçler içerisinde dönüşüme uğrayan, yeni anlamlar yüklenen mahremiyet kavramı birçok olguyu içinde barındırmaktadır. Son yüzyılda internetin insan hayatının her alanına sirayet etmesi bireylerin düşüncelerini, çevrelerini, eylemlerini de derinden etkilemiş ve Instagram ağında görünür olmak isteyen bireylerin mahremiyet kabullerindeki değişimi de beraberinde getirmiştir. Elbette bu değişim akademinin de dikkatini çekmiş ve mahremiyetin sosyal medyada değişimi üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Ancak yapılan araştırmalarda değişen mahremiyet algısında rol oynayan sosyal medya habitusun dönüşümü üzerinden ele alınmamıştır. Bu araştırmada sosyal medyada mahremiyetin değişimiyle habitusun dönüşümü arasında nasıl bir ilişki olduğunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmamızda nicel ve nitelin bir arada kullanıldığı karma yöntem araştırması tercih edilerek araştırmanın daha bütüncül ve kapsayıcı olması amaçlanmıştır. Araştırmanın saha kısmında öncelikle Konya ilinde ikamet eden ve Instagram kullanan 517 katılımcıya anket uygulanmıştır. Ardından Konya ilinde ikamet eden ve Instagram ağında ev, aile ve beden temaları üzerinden paylaşım yapan 20 katılımcıyla mülakat görüşmeleri yapılmıştır. Sahadan elde edilen veriler, bulguların yorumlanma aşamasında birleştirilerek, Türk toplum yapısı ve Konya ilinin mevcut muhafazakar yapısı göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Araştırma bulgularında bireylerin ev, aile ve beden temalarını mahrem gördükleri ancak mahrem gördükleri bu alanları Instagram ağında paylaştıkları görülmektedir. Bu veriler bireylerin mahremiyet kabullerinde yaşanan değişimi bize sunmaktadır. Bu durumun arkasında yatan öncelikli sebeplerden biri bireylerin dönüşen habituslarıdır.
Özet (Çeviri)
Privacy, which is as old as human history, is important for society and individuals. The concept of privacy, which is transformed in social and historical processes and loaded with new meanings, contains many phenomena. In the last century, the spread of the internet to every aspect of human life has deeply affected the thoughts, environments and actions of individuals and has brought about a change in the privacy acceptance of individuals who want to be visible on the Instagram network. Of course, this change has also attracted the attention of academia, and a lot of research has been done on the change of privacy on social media. However, social media, which plays a role in the changing perception of privacy, has not been addressed through the transformation of habitus. In this research, it is aimed to reveal how there is a relationship between the change of privacy in social media and the transformation of habitus.In our study, mixed method research using quantitative and qualitative together was preferred and the research was aimed to be more holistic and inclusive. In the field part of the research, a survey was applied to 517 participants residing in Konya and using Instagram. Then, interviews were conducted with 20 participants residing in Konya province who shared their home, family and body themes on the Instagram network. The data obtained from the field were combined during the interpretation phase of the findings and examined by considering the Turkish social structure and the current conservative structure of Konya province. In the research findings, it is seen that individuals see home, family and body themes as private, but they share these areas on the Instagram network. This data provides us with a change in individuals' acceptance of privacy. One of the primary reasons behind this situation is the transforming habitus of individuals.