Duygusal zekâ, kültürel zekâ ve stratejik düşünme arasındaki ilişkiler
The relationships between emotional intelligence, cultural intelligence and strategic thinking
- Tez No: 737349
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TAŞGİT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Kültürel Zekâ, Stratejik Düşünme
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Düzce Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma, duygusal zekâ, kültürel zekâ ve stratejik düşünme arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi Doğu Marmara Bölgesinde ve özellikle İstanbul'da çalışan işletme yöneticilerinden oluşmaktadır. Araştırma verileri online anket tekniği ile elde edilmiştir. Değerlendirilmeye alınan ve veri analizinde kullanılan toplam anket sayısı 310'dur. Araştırmada kullanılan başlıca analizler; frekans analizleri, betimleyici istatistikler, faktör analizleri, korelasyon analizi, t-testi ve One-Way Anova analizleridir. Araştırmada elde edilen sonuçlara bakıldığında duygusal zekâ, kültürel zekâ ve stratejik düşünmenin birbiriyle zayıf ve orta düzeyde pozitif yönde ilişkileri bulunmaktadır. Alt boyutlar arasında en yüksek düzeyde ilişkili olan boyutlar sistem düşüncesi ve üstbilişsel kültürel zekâdır. İkinci en yüksek düzeyde ilişkili olan boyutlar ise zamanında düşünme ve üstbilişsel kültürel zekâdır. Kültürel zekâ alt boyutlarının, stratejik düşünme ve duygusal zekâ alt boyutlarıyla en yüksek düzeyde ilişkili olan boyutu, üstbilişsel kültürel zekâdır. Değişkenlerin alt boyutları arasında en düşük düzeyde ilişkili olan boyutlar ise bilişsel kültürel zekâ alt boyutu ile niyet odaklılık ve zamanında düşünme boyutlarıdır. Duygusal zekâ alt boyutlarının en yüksek düzeyde ilişkili olduğu boyut sistem düşüncesi boyutudur. En düşük düzeyde ilişkili olduğu boyut ise motivasyonel kültürel zekâ boyutudur. Stratejik düşünmenin diğer değişkenlerin alt boyutlarıyla en yüksek düzeyde ilişkili boyutu, sistem düşüncesi boyutudur. İkinci en yüksek düzeyde ilişkili boyutu ise zamanında düşünme boyutudur. Stratejik düşünme alt boyutlarının, duygusal zekâ alt boyutları arasında en yüksek düzeyde ilişkili olduğu boyut pozitif duygusal kullanım boyutudur. Duygusal zekânın ve kültürel zekânın birbiri ile olan ilişkisi stratejik düşünme ile olan ilişkilerine oranla daha düşük düzeydedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the relationships between emotional intelligence, cultural intelligence and strategic thinking. The sample of the research consists of business managers working in the East Marmara Region and especially in Istanbul. Research data were obtained by online survey technique. The total number of questionnaires that were evaluated and used in data analysis was 310. The main analyzes used in the research; frequency analysis, descriptive statistics, factor analysis, correlation analysis, t-test and One-Way Anova analysis. Considering the results obtained in the research, there are weak and moderate positive relations between emotional intelligence, cultural intelligence and strategic thinking. Among the sub-dimensions, the most related dimensions are systems thinking and metacognitive cultural intelligence. The second highest correlated dimensions are timely thinking and metacognitive cultural intelligence. Metacognitive cultural intelligence is the dimension of the cultural intelligence sub-dimensions that is most related to the strategic thinking and emotional intelligence sub-dimensions. Among the sub-dimensions of the variables, the least related dimensions are cognitive cultural intelligence sub-dimension, intention orientation and timely thinking. The dimension with which emotional intelligence sub-dimensions are most related is the dimension of systems thinking. The dimension with which it is least related is motivational cultural intelligence. The dimension of strategic thinking that is most related to the sub-dimensions of other variables is the dimension of systems thinking. The second highest related dimension is timely thinking. The dimension that strategic thinking sub-dimensions are most related to among emotional intelligence sub-dimensions is positive emotional use dimension. The relationship between emotional intelligence and cultural intelligence is lower than their relationship with strategic thinking