Psikolojik danışman adaylarının özgeciliklerini yordamada iyilik hali, bilinçli farkındalık ve cinsiyet
Wellness, mindfulness, and gender in predicting the altruism of counselor candidates
  1. Tez No: 737512
  2. Yazar: ECE YAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Özgecilik, iyilik hali, bilinçli farkındalık, psikolojik danışman adayları, Altruism, well-being, mindfulness, counselor candidates
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, psikolojik danışman adaylarının özgeciliklerinin iyilik halleri, bilinçli farkındalıkları ve cinsiyetleri tarafından ne derece yordandığını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını toplamda 18 devlet ve vakıf üniversitesinin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans son sınıfında okuyan 357 öğrenci (%81'i kadın, %19'u erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Özgecilik Ölçeği, İyilik Hali Yıldızı Ölçeği ve Bilinçli farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonuçları, modeldeki değişkenlerin birlikte özgeciliğe ilişkin varyansın %24'ünü açıkladığını göstermektedir. Psikolojik danışman adaylarının özgecilikleri, iyilik halleri ve cinsiyetleri tarafından anlamlı düzeyde yordanmaktadır. İyilik hali özgeciliğin yordanmasında en güçlü değişken iken, ikinci sırada cinsiyet değişkeni bulunmaktadır. Cinsiyet kategorik bir değişken olduğu için veri analizinde kukla (dummy) değişken olarak ele alınmıştır. İyilik hali özgecilikle pozitif yönde ilişkili iken, kadınlar erkeklere göre yüksek özgecilik puanlarına sahiptir. Bilinçli farkındalık değişkeni özgeciliğin yordanmasına anlamlı düzeyde katkı sunmamaktadır. Bulgular ilgili alanyazın ışığında tartışılmış ve araştırmanın sonuçları doğrultusunda psikolojik danışman eğitimcilerine ve araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine to what extent the altruism of counselor candidates was predicted by their well-being, mindfulness, and gender. The participants of the research were 361 senior students (80.6% female, 19.4% male) studying in the Guidance and Psychological Counseling undergraduate programs of 18 public and private universities. Personal Information Form, the Altruism Scale, the Well-Star Scale and the Mindful Attention Awareness Scale were used to collect data in the study. Multiple linear regression analysis results indicated that the variables in the model together explained 24% of the variance of altruism. The altruism of counselor candidates was significantly predicted by their well-being and gender. Since gender is a categorical variable, it was considered as a dummy variable in the data analysis. While well-being was the strongest variable in predicting altruism, gender was the second variable. While well-being was positively associated with altruism, females had higher altruism scores than males. The mindfulness variable did not contribute significantly to the prediction of altruism. The findings were discussed in the light of the relevant literature, and recommendations were offered to counselor educators and researchers in line with the results of the research.