Öğretmen denetimlerinin öğretmen, okul müdürü ve eğitim müfettişi görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of teacher supervisions according to the opinions of teachers, school principals, and inspectors
  1. Tez No: 737521
  2. Yazar: İBRAHİM KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, öğretmen denetimi, okul müdürü denetimi, müfettiş denetimi, Control, lesson supervision, school principal supervision, inspector control
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı devlet okullarında görev yapmakta olan öğretmenlerin, okul müdürlerinin ve müfettişlerin okul müdürlerinin öğretmen denetimi görevleri hakkındaki düşüncelerini ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Sakarya ilinde görev yapmakta olan öğretmenler, okul müdürleri ve müfettişler oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırmalarda sıklıkla tercih edilen örnekleme tekniklerinden biri olan amaçlı örnekleme tekniği kullanılmıştır. Bu örnekleme tekniğinde araştırmacı tarafından evreni en iyi temsil ettiği düşünülen bireyler tercih edilmektedir. Araştırmanın katılımcıları okul müdürü tarafından denetlenmiş olan beş öğretmen, kendileri müfettiş tarafından denetlenmiş ve öğretmen denetimi gerçekleştirmiş beş okul müdürü ve beş müfettiştir. Veri toplama sürecinde yapılandırılmamış görüşme formu kullanılmıştır. Katılımcıların kendilerini rahat ifade edebilmeleri ve çok yönlü veri elde edebilmek amacıyla yapılandırılmamış görüşme formu tercih edilmiştir. Katılımcıların görüşleri kendi tercihleri doğrultusunda yazılı olarak veya ses kaydı yöntemi ile alınmıştır. Sonrasında ses kaydının transkipsiyonu gerçekleştirilmiş ve katılımcıların onayı alınmıştır. Katılımcıların beyanı içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bulgular: Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmenler; müdür ile sürekli iletişim halinde olmaları, müdürlerin kendilerini çok yönlü tanıması ve çalışmalarını yakından takip edebilmesi, sürekli rehberliğinden faydalanabilmesi gibi sebeplerle okul müdürlerinin öğretmen denetimini tercih etmektedirler. Okul müdürleri ise; öğretmen denetimi görevlerinin kendilerine güç ve otorite sağlaması, dış denetimin rehberlik yönünün yeterli olmaması ve strese sebep olması gibi sebeplerle okul müdürlerinin öğretmen denetimi faaliyetlerini olumlu bulmaktadırlar. Müfettişler ise okul müdürlerinin denetim alanında eğitim yeterliğinin olmaması, rehberlik konusunda yetkin olmadıklarını düşünmeleri ve kişisel ilişkilerden kaynaklanan taraflılığın denetime olumsuz etki edeceği düşünceleriyle okul müdürlerinin öğretmen denetimi faaliyetlerini olumsuz değerlendirmektedirler. Sonuç ve Öneriler: Eğitimin kalitesinin yükseltilebilmesi için denetim faaliyetleri ve etkinlikleri artırılmalıdır. Denetim faaliyetleri kontrolcü-yargılayıcı faaliyetten çok rehberlik sağlayıcı bir yapıya büründürülmelidir. Elde edilen verilere göre okul müdürleri ve öğretmenler denetime yönelik eğitime ihtiyaç duymaktadırlar. Gerekli yetkinliğin elde edilmesi için lisansüstü eğitimler, hizmet içi eğitimler, seminerler sağlanmalıdır. Okul müdürlerine teorik eğitimin yanı sıra pratik eğitimler sağlanmalıdır. Ayrıca ders denetimlerine ilişkin mevzuat güncellenmeli, standartlar belirlenmeli, yapılacak denetim faaliyetleri, bu faaliyetleri gerçekleştirme yöntem ve teknikleri, zamanı gibi detaylar açık şekilde ortaya konulmalıdır. Ödül ve ceza sistemi getirilerek öğretmenleri teşvik edici denetim uygulamaları yerleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to reveal the thoughts of teachers, school principals, and inspectors working in public schools about the school principals' authority to supervise lessons. Method: The phenomenology design, which is one of the qualitative research designs, was used in the study. The universe of the research consists of teachers, school principals, and inspectors working in Sakarya. The purposive sampling technique, which is one of the frequently preferred sampling techniques in qualitative research, was used in the research. In this sampling technique, individuals who are thought to represent the universe best by the researcher are preferred. The participants of the study were five teachers who were supervised by the school principal, five school principals who were themselves supervised by the inspector and carried out course supervision, and five inspectors. An unstructured interview form was used in the data collection process. An unstructured interview form was preferred in order for the participants to express themselves comfortably and to obtain versatile data. Opinions of the participants were taken in writing or by voice recording method in line with their own preferences. Afterward, the transcription of the audio recording was carried out and the consent of the participants was obtained. The statements of the participants were analyzed using the content analysis method. Results: According to the results of the research, teachers; Keep in constant contact with the manager, and follow their work closely. They prefer the closely supervision of school principals for reasons such as being able to benefit from continuous guidance. School principals; They find the course supervision activities of the school principals positive for reasons such as the fact that course supervision tasks provide them with power and authority, the guidance aspect of external supervision is not sufficient and causes stress. Inspectors, on the other hand, evaluate school principals negatively due to lack of educational competence in the field of supervision. They evaluate the course supervision activities of school principals negatively, as they think that the bias arising from personal relationships will negatively affect the supervision. Conclusion and Suggestions: In order to increase the quality of education, inspection activities and activities should be increased. Audit activities should be made into a guiding structure rather than controlling-judgmental activities. According to the data obtained, school principals and teachers need training for supervision. Postgraduate training, in-service training, and seminars should be provided in order to acquire the necessary competence. School principals should be provided with practical training as well as theoretical training. In addition, the legislation regarding course supervision should be updated, standards should be determined, details such as the supervision activities to be carried out, the methods and techniques of realizing these activities, and the time should be clearly stated. A reward and punishment system should be introduced and teacher-encouraging supervision practices should be placed.