Şeyh Gâlib'in bestelenmiş şiirleri
Composed poems of Sheikh Galib
  1. Tez No: 737655
  2. Yazar: YUSUF ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Music, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Türk İslam Edebiyatı, Şeyh Gâlib, Dîvân, Beste, Müzikoloji, Turkish Music, Turkish Islamic Literature, Sheikh Ghâlib, Dîvân, Composition, Musicology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
XVIII. yüzyıl Osmanlı'da edebiyat ve mûsikî alanında olumlu yönde gelişmelerin, yeni arayışların olduğu bir dönemdir. Siyasi açıdan ıslahatların yapıldığı, mutasavvıf ve şairlerin taltif edildiği bu dönemde yaşamış olan Şeyh Gâlib döneme damga vuran önemli mutasavvıflardan biri olmuştur. 24 yaşında dîvân tertip etmiş, Dîvânı günümüze kadar bestekârlar için güfte kaynağı olmuştur. Aynı zamanda, seyr-ü sülûkunu anlattığı en bilinen eseri Hüsn ü Aşk'ı kaleme almıştır. Osmanlı edebiyatının son büyük şairi kabul edilen Şeyh Gâlib Dede, Mevlevîlik içerisinde bulunan bir ailede dünyaya gelmiş ve İstanbul Galata Mevlevîhânesinin şeyhi olmuştur. Postnişinlik görevi ile birlikte, ta'lîkât gibi bilimsel çalışmalar üzerinde çalışmış, bunun yanında şiirlerini yazmaya devam etmiştir. Şeyh Gâlib'in hayatı, eserleri ve tasavvufî yönü hakkında yapılan pek çok çalışma olmasına rağmen, bestelenmiş şiirleri üzerine bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmanın amacı; Şeyh Gâlib'e ait bugüne kadar meydana getirilmiş tezlerden, makalelerden, kitaplardan faydalanarak hayatı, eserleri ve sanatı hakkında bilgi vermek, bestelenmiş şiirlerinden ulaşabildiklerimizi bir araya getirmektir. Çalışmamızın konusunu oluşturan Şeyh Gâlib'e ait bestelenmiş şiirlerini, ulaşabildiğimiz kaynaklardan ve kişilerden elde ettiğimiz bilgiler ile MuseScore nota programı ile notaya aldık. Makam ve usûl sınıflandırması yaparak bir takım analizlere ulaştık ve Türk mûsikîsinin hizmetine sunduk.
Özet (Çeviri)
XVIII. The century is a period in which positive developments and new searches were made in the field of literature and music in the Ottoman Empire. Sheikh Ghâlib, who lived in this period when reforms were made in terms of administration and sufis and poets were honored, became one of the important mystics who left their mark on the period. He composed a divan at the age of twenty-four, and his divan has been a source of lyrics for composers until today. At the same time, he wrote Hüsn ü Aşk, his most well-known work, in which he describes the course of sûlûk. Sheikh Ghâlib Dede, who is considered the last great poet of Ottoman literature, was born in a family within the Mevlevi order and became the sheikh of the Istanbul Galata Mevlevi Lodge, where he spent the rest of his life writing poetry. The purpose of this study is, to give information about his life, gather the composed poetics of Sheikh Ghâlib, to contribute Turkish music by making classification of authorities. Although there are many studies on his life, works and mystical aspects, there has been no study on his composed poems. The aim of this study is to give information about Sheikh Ghâlib's life, works and art by making use of the theses, articles and books that have been created so far; is to bring together his composed poems. We have notated the poems of Sheikh Ghâlib's Dîvân, which is the subject of our study, with the information we obtained from the sources and people we can reach, with the MuseScore notation program. We have reached a number of analyzes by classifying maqam and usûl and presented them to the service of Turkish music.