Müzik eğitimi veren kurumlarda kabak kemane eğitiminin öğretim modeli açısından incelenmesi
Examination of kabak kemane education in terms of teaching model in music education institutions
- Tez No: 737656
- Danışmanlar: PROF. EROL BAŞARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Kabak Kemane, Çalgı Eğitimi, Türk Halk Müziği, Kabak Kemane, Instrument Training, Turkish Folk Music
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma lisans düzeyinde müzik eğitimi veren kurumlarda,“kabak kemane”eğitimini gerçekleştiren programlar arasında ortak öğretim yaklaşımlarının mevcut olup olmadığını belirlemek ve öğretim elemanlarıyla gerçekleştirilecek görüşmelerden elde edilecek verilere bağlı olarak kabak kemane eğitimine yönelik ortak bir repertuar önerisinde bulunmayı amaçlamaktadır. Araştırmada; literatür taraması yapılarak kabak kemane çalgısı ile ilgili çalışmalara ve metotlara ulaşılmış, ayrıca Türkiye'de lisans düzeyinde kabak kemane eğitimi veren öğretim elemanlarına“görüşme formu”uygulanmıştır. Bu çalışma betimsel bir araştırma olup, nitel araştırma türlerinden“Durum Çalışması”türünde yapılandırılmıştır. Kabak kemane öğretimi sürecinin, öğretim materyalleri, öğretim yöntemleri ve kazanımları boyutlarıyla incelendiği bu çalışmada gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen veriler analiz edilerek kabak kemane eğitiminin farklı boyutlarına ilişkin ulaşılabilen sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine whether there are common teaching approaches among the programs that provide“Kabak Kemane”education in institutions providing music education at the undergraduate level and to propose a common repertoire for kabak kemane education based on the data to be obtained from the interviews with the instructors. In the research; By making a literature review, studies and methods related to the kabak kemane instrument were reached, and an“interview form”was applied to the instructors who teach the kabak kemane instrument at the undergraduate level in Turkey. This study is a descriptive research and was structured in the type of“Case Study”which is one of the qualitative research types. In this study, which examines the teaching materials, teaching methods and achievements of the kabak kemane teaching process, the data obtained from the interviews were analyzed and the results that can be reached regarding the different dimensions of the kabak kemane instrument education are presented.