Kutub-i Sitte bağlamında nazar ile ilgili hadislerin tahlili
Analsis of hadiths related to evil eye i̇n the context of Kutub-i Sitte
  1. Tez No: 737658
  2. Yazar: İSHAK ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nazar, Rivâyet, İsnâd, Tenkîd, Evil eye, Hadith, sanad, Criticsm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tezimiz Kütüb-i Sitte ile sınırlı olup nazar ile ilgili hadisler, sened ve metin açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Tezimiz giriş ve üç ana başlık şeklinde yazılmıştır. Giriş bölümünde nazar kavramı, sözlük ve terim olarak incelenmeye çalışılmıştır. Daha sonra tarihte ve cahiliye döneminde nazar inancının varlığı ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca müfessirlerin yorumlarından hareketle Kuran-ı Kerimde dolaylı yoldan nazara işaret eden üç ayetin olduğu anlaşılmıştır. Akabinde Kütüb-i Sittede yer alan nazar ile ilgili rivayetlerin kaynak taraması yapılmıştır. Bunun sonucunda konumuzla ilgili hadislerin yirmisekiz rivayetine ulaşılmıştır. Bu rivâyetlerin Sened tenkîdi kritiğine tabi tutulması sonucunda söz konusu rivâyetlerin birinin zayıf, kalan diğer yirmi yedinin ise sahih olduğu tespit edilmiştir. Sened tenkîdinden sonra metin tenkîdine geçilmiş ve hadisler Kuran'ı-Kerim, sahih sünnet ve akla uygunluk açısından değerlendirilmiştir. Daha sonra şarihlerin hadisler hakkındaki yorumlarına yer verilmiştir. Netice itibariyle nazar hakkındaki hadislerle ilgili genel bir değerlendirme yapılarak araştırma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our thesis is about the examination of the deeds texts of the hadiths related to evil eye in the context of Kütüb-i Sitte. Our thesis is written as an introduction and three main titles. In the introduction, the concept of evil eye is tried to be examined as a dictionary and a term. Then, general information about the existence of evil eye belief in history and in the period of ignorance is given. In addition, based on the interpretations of the commentators, it was understood that there are three verses in the Qur'an that indirectly point to the evil eye. As result of the investigation of the source, we have reached 28 narrations about the subject. These narratives after the review of documant, one of the said narratives have been found to be weak and the remaining 27 narrtives are found correct. After proof criticism passed text criticism and hadiths have been evaluated in terms of Quran, hadiths text criticism criteria. Later interpreter on commented on how the hadits. Finally, we made a general assessment of the hadiths related to the evil eye and touched on the results we reached.