İmparator Iulianus ve sikkeleri
Emperor julian and his coinage
- Tez No: 737711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Iulianus, sikke, ikonografi, Julian, coins, iconography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Çalışmanın konusunu Iulianus'un Caesar olduğu dönemden başlayarak adına basılan madeni paralar oluşturmaktadır. Bu odak noktasıyla sikkelerin kronolojik olarak incelenmesi ve koleksiyonlarda yer alan yayımlanmamış sikkelerle birlikte kataloglarda yer alan yayımlanmış sikkelerin sistemli bir kataloğu oluşturulması amaçlanmıştır. Bununla birlikte imparatorun sikkeleri kendisinden önce ve sonra hüküm süren diğer imparator sikkeleriyle karşılaştırılarak Iulianus'un diğerlerinden farklı bir ikonografik gelenek oluşturup oluşturmadığı tartışılmıştır. Tez içinde incelenen çalışmalar, bu zamana kadar yapılan yorumlar gösteriyor ki, imparator kendi sikke ikonografisini oluşturmuş ancak gerçekleştirdiği bu yeni girişim sürdürülebilir olmadığından yeni bir imparatorluk geleneği oluşturamamıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is the coins minted in his name starting from the period when Julian was Caesar. With this focus, it is aimed to examine the coins chronologically and to create a systematic catalog of the published coins in the catalogs together with the unpublished coins in the collections. In addition, the coins of the emperor were compared with the coins of the emperors who ruled before and after him, and it was emphasized whether Julian created an iconographic tradition different from the others. The studies examined in the thesis and the comments made so far show that the emperor created his coin iconography, but since this new initiative he carried out was not sustainable, it could not create a new imperial tradition.