The role of the EU in promoting political and economic development in Central Asia
Orta Asya'daki siyasi ve ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesinde AB'nin rolü
- Tez No: 737710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHLİKA ÖZLEM ULTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Orta Asya, Strateji Belgesi, Siyasi Kalkınma, Ekonomik Kalkınma, Central Asia, Strategy Paper, Political Development, Economic Development
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması neticesinde; içinde Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ı barındıran Orta Asya bölgesi ortaya çıkmış ve uluslararası sistemin önemli bir parçası haline gelmiştir. Stratejik öneme sahip olan Orta Asya hem zengin yer altı kaynakları hem de jeopolitik konumu bakımından AB'nin ilgisini çekmiş ve bölgeye yönelik politika geliştirmesini gerektirmiştir. Bu bağlamda 2007 ve 2019 Orta Asya Strateji Belgeleri AB'nin bölgeye ilişkin yaklaşımını belirlemiş ve bölge ile olan işbirliği sürecini güçlendirmiştir. AB-Orta Asya işbirliği özellikle siyasi ve ekonomik alanlarda etkin olmuştur. TACIS programı ve“Ortaklık ve İşbirliği Anlaşmaları”ile başlayan etkileşim daha sonra siyasi ve ekonomik kalkınmayı amaçlayan çeşitli programlar, AB kaynaklı yatırımlar ve ikili ticari ilişkiler ile devam etmiştir. AB'nin Orta Asya ülkelerinin siyasi olarak kalkınmalarına verdiği destek demokrasinin güçlendirilmesi, insan haklarının korunması ve hukukun üstünlüğünün sağlanması gibi amaçlar çerçevesinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan Orta Asya'nın ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak maksadıyla AB; enerji, ulaşım, yatırım, finansal destek ve ticareti kapsayan çok yönlü bir politika izlemiştir. Bu çalışmada Orta Asya bölgesinin tanımı ve jeopolitik önemi irdelenmiş ve bölge ülkelerinin mevcut siyasi ve ekonomik durumları incelenmiştir. Ayrıca AB'nin Ortak Dış ve Güvenlik Politikasının oluşum süreci ve Orta Asya'nın AB'nin dış politikasındaki konumu analiz edilmiştir. Son olarak Orta Asya'da siyasi ve ekonomik kalkınmayı destekleyen AB'nin girişimleri ve bu girişimlerin bölge ülkeleri üzerinde oluşturduğu etikler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the dissolution of the Soviet Union in 1991, the Central Asian region, which includes Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan and Uzbekistan, emerged and became an important part of the international system. Central Asia, which has a strategic importance, has attracted the attention of the EU both in terms of its rich underground resources and geopolitical position and has required it to develop policy for the region. In this context, the Central Asia Strategy Papers of 2007 and 2019 determined the EU's approach to the region and strengthened the cooperation process with the region. EU-Central Asia cooperation has been particularly active in the political and economic spheres. The interaction that started with the TACIS program and the“Partnership and Cooperation Agreements”continued with various programs aimed at political and economic development, EU-funded investments and bilateral trade relations. The EU's support for the political development of Central Asian countries has been implemented within the framework of objectives such as strengthening democracy, protecting human rights and ensuring the rule of law. On the other hand, in order to contribute to the economic development of Central Asia, the EU has pursued a multifaceted policy covering energy, transport, investment, financial support and trade. In this study, the definition and geopolitical importance of the Central Asian region were examined and the current political and economic situations of the countries of the region were examined. In addition, the formation process of the EU's Common Foreign and Security Policy and the position of Central Asia in the EU's foreign policy were analyzed. Finally, the initiatives of the EU supporting political and economic development in Central Asia and the effects of these initiatives on the countries of the region were evaluated.