Çağdaş kazan tatar yazarı Marsel Galiyev eserlerinde dil ve üslup
Contemporary kazan Tatar author Marsel Galiyev language and style in their works
- Tez No: 737801
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMİLYA YARULLİNA YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Kazan Tatar Edebiyatı, Marsel Galiyev, Edebi Dil, Üslup, Comparative Kazan Tatar Literature, Marsel Galiyev, Literary Language, Development
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 391
Özet
Dil, insanlık dünyasının en büyük zenginliği ve her milletin en değerli servetidir. Her insanın kendi dilinin güzelliğini görebilmesi, o dilin kurallarına uygun biçimde konuşması ya da kullanması, en önemli vazifelerdendir. Bir milletin tarihini, halkın milli ve manevi kültürünü yansıtan dilin korunmasında ve yaşatılmasında, sözü bir sanat olarak kullanan yazarların büyük katkısı vardır. Yazılı edebiyat dili, edebi dilin gelişimiyle sıkı bir bağlantı içerisindedir. Dilin tüm imkânlarından ustaca yararlanan sanatçılar, edebi üslubun gelişmesine ve edebi dilin zenginleşmesine yardımcı olurlar. Çağdaş Tatar edebiyatında önemli bir yere sahip olan şair ve yazar Marsel Galiyev, hem nazım hem nesir türünde kendisine özgü edebi üslubu, yaklaşımı ve düşünce tarzı olan bir sanatçıdır. Onun edebi yaratıcılığı, beklenmedik yeni tasvirler ve söz sanatları bakımından zengin olması yönüyle ayrı bir yer tutar. Eserlerinde fikir derinliğini dil inceliğiyle ustaca kaynaştıran sanatçının edebi kişiliği Türkiye'de henüz tanınmamıştır. Bu yüzden edebi dili kullanımındaki ustalığını ortaya çıkartabilmek hem de günümüz Tatar edebi dilinin zenginliğini gözler önüne serebilmek amacıyla bu çalışmada; Çağdaş Tatar sanatçısı Marsel Galiyev'in nazım türünde yirmi şiiri ve nesir türünden Aḳ Abaġalar“Beyaz Eğrelti Otları”adlı eseri incelenmiştir. Yazarın eserlerinden aktarım yapmak suretiyle edebi kişiliği, dil ve üslubu hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Language is the greatest enrichment of the human world and the most valuable service of every nation. It is one of the most important tasks for every human being to see the beauty of their native language, to be able to adapt or use it in accordance with the tools of that language. There is a great deal of writers who use the word as an art in the preservation and preservation of the history of a nation, the national and spiritual culture of the people. The language of written literature is inextricably linked with the development of literary language. Artists who are well versed in the full potential of the language will contribute to the development of the literary style and the enrichment of the literary language. Marcel Galiev, a poet and writer who has a prominent place in contemporary Tatar literature, is an artist who has a unique literary style, approach and concept in his own way, both in Nazism and prose. His literary creativity, unbroken new imagery, and the richness of his word art stand out in terms of richness. The literary personality of the artist, who masterfully combines the depth of thought with his language skills, is still unknown in Turkey. In this regard, it is possible to demonstrate the mastery of the literary language and to look at the richness of the Tatar literary language today; Thirteen poems and prose works by fellow Tatar artist Marcel Galiev, including Aḳ Abaġalar, entitled“White Eternal Herbs”, are included in the poem. From the author's works, information about literary personality, language and style is provided in the photo.