Nur Batır Destanı (İnceleme-metin-sözlük-dizin)
Nur Batır Epic (Analysi̇s-text-di̇cti̇onary-i̇ndex)
  1. Tez No: 368082
  2. Yazar: EMİN OBA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUTALMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Destan, Kazakça, Tatarca, Arap alfabesi, fonetik inceleme, Epic, Kazakh, Tatar, Arabic alphabet, phonetics investigation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çalışmamızın konusu Kazak dilinde yazılmış olan Nur Batır Destanı'dır. Epik destan geleneğinden oluşmuş sözlü kültürün ürünüdür. Arap alfabesiyle yazılmış olup Kazan'da basılmıştır. Çalışmamızda daha çok gramer incelemesi üzerinde durulmuştur. Gramer incelemesinde eserin yazıldığı dönem ve bugünkü Kazak dilinin gramer kuralları arasında bazı farklılıkların olduğu gözlemlenmiştir. Gramer incelemesi kısmında bu farklılıklara sebepleriyle beraber yer verilmiştir. Bu farklılıklar daha çok eserin yazıldığı dönemin bir geçiş dönemi olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca çalışmamızın Kazan'da basılması Tatarca'nın da bazı gramer kurallarının esere yansımasına sebep olmuştur. İnceleme kısmında bunlara yer verilmiştir. Çalışmamız Arap alfabesinden Latin alfabesine çevirisi yapılmıştır. Türkler arasında Arap alfabesinin birbirinden farklı yazım karakterleri kullanılmıştır. Çalışmamızda da kullanılan Arap alfabesi sistemine dikkat çekilmiştir. Çalışmamızın konusu olan Nur Batır Destanı'nın yazarı Keşşafüddin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Son olarak çalışmamızda kelimelerin sözlük-dizini yapılarak bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Topic of our research is Nur Batır Destanı's which is written in Kazakh.It represent oral culture that consist of Epic tradition. It is written in Arabic alphabet and published in Kazan. Grammar is dwelled on in the research. It has ben obeserved in grammar research that there are differences between today Kazakh and the period when the production was written. These differences is montioned with reasons in Grammar research part. The differences are because of the fact that the period of books written is a transitional period. Besides, Tatar's some grammar rules are also reflected to the book because of the fact that our research was published in Kazan. Those are included in investigating part. Our research is transtaled from Arabic to Latin alphabet. Arabic alphabet's various lettering are used among Turks. Current Arabic alphabet system is pointed out in our research as well. There are informations about 'Nur Batır Destanı's author who is our research's topic.Once for all, word's index has been done and accomplished in our reserach.