4-6 yaş Kur'an kursu öğretim programındaki (2018) kazanımların çocukların gelişim düzeyi açısından incelenmesi
Examination of the achievements in the Quran course teaching program (2018) for 4-6 years in terms of development level of children
  1. Tez No: 737806
  2. Yazar: MERVE GÜRMEŞE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AŞLAMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Religion, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: 4-6 yaş gelişim özellikleri, Kur'an Kursu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Okul Öncesi Din Eğitimi, 4-6 yearsof developmental features, Qur'an Course, Presidency of Religious Affairs, Preschool Religious Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada 2018 yılında güncellenen Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an Kursu Öğretim Programında (4-6 Yaş Grubu) yer alan kazanımların çocukların gelişim düzeyleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Programın değerlendirilmesi için kullanılan temel ölçüt, bu yaş dönemi çocukların bilişsel, sosyal, ahlaki, dini vb. gelişim özellikleridir. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an Kursu Öğretim Programında (4-6 Yaş Grubu) yer alan kazanımların büyük çoğunlukla 4-6 yaş aralığında bulunan çocukların gelişim özelliklerine uygun olduğu, bazı kazanımların ise uygun olmadığı tespit edilmiş ve gerekçeleri ile açıklanmıştır. Bu çerçevede Kur'an Kursu (4-6 yaş grubu) öğretim programı yeniden hazırlanırken en okul öncesi dönemde bulunan çocukların gelişim özelliklerine uygun olmayan söz konusu kazanımların yeniden gözden geçirilmesi yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the achievements in the Qur'an Course Curriculum (4-6 Age Group) of the Presidency of Religious Affairs, which was updated in 2018, in terms of the developmental levels of children. The main criterion used for the evaluation of the program is the cognitive, social, moral, religious, etc. of the children in this age period. developmental features. As a research method, the document analysis method, which is one of the qualitative research methods, was used. According to the results of the research, it has been determined that achievements in the Qur'an Course Curriculum (4-6 Age Group) of the Presidency of Religious Affairs are mostly suitable, but some of the achievements are not suitable for the developmental features of children between the ages of 4-6 and their reasons are explained. It has been concluded that the development of the Qur'an Course (4-6 age group) Curriculum and the revision of the achevements that are not suitable for the developmental features of children in the pre-school period.