Design based on dynamic analysis of boom-stick group in backhoe loaders
Kazıcı yükleyicilerde bom-stık grubunun dinamik analize dayalı tasarımı
  1. Tez No: 737890
  2. Yazar: MERT LÜYE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET İLTERİŞ SARIGEÇİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kazıcı yükleyici, bom, kol, sonlu elemanlar yöntemi, dinamik, yapısal, doğal frekans, titreşim, MIL-STD-810G, Backhoe, boom, stick, FEA, dynamic, structural, modal, vibration, shock, MIL-STD-810G
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Backhoe loader ya da kazıcı yükleyici makineler, traktör gövdesi üzerinde önünde kova ve arka tarafında küçük bir kazıcı ile donatılmış bir iş makinasıdır. Çeşitli malzemeleri yükleme, taşıma, kazma gibi işlerde kullanılmaktadır. Backhoe loader makineler çok yönlü çalışma kabiliyetine sahip olduklarından tasarımı oluşturan parçaların aldıkları konumlar ve her konumda oluşan kuvvet değerleri farklılık gösterebilmektedir. Serbest cisim diyagramı yardımıyla her bir zamana denk gelen boom ve stick pozisyonu için mafsallardaki tepki kuvvetleri hesaplanabilir. Ancak bu işlemi her bir zamana denk gelen pozisyonlar için yapmak uzun süreler almakta ve bu değişkenlerin varlığı bom ve stick tasarım grubunu gerilme açısından incelemeyi zorlaştırmaktadır. Sonlu elemanlar yöntemiyle yapılan bu çalışmada bir backhoe loader makineye ait backhoe tasarımının tam kapasite yüklü durumda dinamik analiz yardımıyla kritik konum tespiti yapılmıştır. Tespit edilen kritik konum referans alınarak statik analiz ile hafifletme yapılacak parçalar tespit edilmiştir. Toplamda 32 kg daha hafif bir backhoe grubu tasarlanmıştır ve bu yeni tasarıma sırasıyla statik, modal, titreşim ve şok analizleri uygulanmıştır. Askeri standartlar referans alınarak oluşturulan sınır şartları ile hafifletilmiş backhoe tasarımı yapısal olarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir ve çalışma şartları altında mukavim olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Backhoe loader or backhoe loader machinery is a work machine equipped with a bucket on the tractor body in front and a small backhoe on the back. It is used in works such as loading, transporting and digging various materials. Since backhoe loader machines have versatile working capability, the positions of the parts that make up the design and the force values that occur in each position can differ. With the help of the free body diagram, the reaction forces at joints can be calculated with respect to time for any boom and stick position. However, it takes a long time to do this for positions corresponding to each time, and the presence of these variables makes it difficult to examine the boom and stick design group in terms of stress. In this study, which was carried out with the finite element method, the critical position determination of the backhoe design of a backhoe loader machine was made with the help of dynamic analysis at full capacity load. By taking the determined critical position as a reference, the parts to be reduced in weight were determined by static analysis. A total of 32 kg lighter backhoe group was designed and static, modal, vibration and shock analyses were applied to this new design, respectively. The lightweight backhoe design with the boundary conditions created with reference to military standards of MIL-STD-810G was structurally examined in detail and it was determined that it was durable under operating conditions.