Kalifiye olmayan Afgan göçmen hareketliliği: Çanakkale örneği
Unqualified Afghan migrant mobility: Canakkale sample
  1. Tez No: 738004
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM KARAGEÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELVER ÖZÖZEN KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Sosyoloji, Geography, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Düzensiz göç, Uluslararası göç, Afganistan, Çanakkale, Migration, İrregular Migration, International mihration, Afghanistan, Canakkale
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Afganistan'da uzun süredir yaşanan şiddetli çatışma ve savaş ortamı, milyonlarca Afgan göçmenin hem ülke içerisinde hem de uluslararası düzeyde göç hareketlerine katılmasına neden olmaktadır. Bu süreçte Türkiye, Afganistan ile sınır komşusu olmamasına rağmen sahip olduğu coğrafi konum, çevre ülkelere göre daha iyi ekonomik şartlara sahip olması, nüfusunun önemli bir bölümünün Müslüman olması gibi nedenlerden dolayı yüzbinlerce Afgan göçmenin düzensiz ve kitlesel olarak göç hareketlerine maruz kalmıştır. Türkiye'nin en batısında yer alan illerden birisi olan Çanakkale, uzun yıllardır Avrupa'ya düzensiz olarak geçmek isteyen binlerce düzensiz göçmenin tercih ettiği illerden birisi olmuştur. Çanakkale kent merkezinde bulanan Afgan göçmenlerin demografik özellikleri, göç nedenleri, göç sürecinde yaşadıkları, çalışma koşulları ve göçün gelecekteki durumunun tahmin edilmeye çalışıldığı araştırmada nitel ve nicel verilerin birlikte kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırma kapsamında kartopu örneklem tekniğinden faydalanılarak 62 kişi ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen nicel verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen nitel veriler ise betimsel ve tema analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Çanakkale'ye yönelik nitelikli ve vasıflı bir Afgan göçünün olmadığı; Çanakkale'ye gelen Afgan göçmenlerin önemli bir bölümünün genç erkeklerden oluştuğu, Türkiye'ye yasa dışı yollardan giriş yaptıkları, yerel halkın yapmak istemediği düşük nitelikli işlerde çalıştıkları, Çanakkale kent ekonomisindeki payının düşük olduğu, Çanakkale'yi tercih etmesinde etkili olan asıl faktörün kimlik alabilmek olduğu ve Çanakkale'yi transit bir geçiş yeri olarak görmediği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The violent conflict and war environment in Afghanistan for a long time causes millions of Afghan immigrants to participate in migration movements both within the country and at the international level. In this process, although Turkey is not a border neighbor with Afghanistan, it has been exposed to irregular and massive migration movements of hundreds of thousands of Afghan immigrants due to reasons such as its geographical location, better economic conditions compared to neighboring countries, and the fact that a significant part of its population is Muslim. Çanakkale, one of the provinces located in the westernmost part of Turkey, has been one of the provinces preferred by thousands of irregular migrants who want to cross to Europe irregularly for many years. The mixed method, in which qualitative and quantitative data were used together, was used in the research in which the demographic characteristics of Afghan immigrants in the city center of Çanakkale, the reasons for migration, their experiences during the migration process, their working conditions and the future situation of migration were tried to be estimated. Within the scope of the research, 62 people were interviewed by using the snowball sampling technique. SPSS program was used in the analysis of the quantitative data obtained. Qualitative data obtained within the scope of the research were analyzed using descriptive and theme analysis. Based on the research, it was concluded that there is no qualified Afghan migration to Çanakkale; A significant part of Afghan immigrants coming to the city are young men, they enter Turkey illegally, they work in low-quality jobs that the local people do not want to do, their share in Çanakkale's urban economy is low, and the main factor in choosing Canakkale is getting an identity card and it is not seen as a transit place.