Sigara içenlerde diyet yağ içeriğinin obezite vemetabolik sendrom üzerine olan etkisinin incelenmesi
Effect of dietary fat on obesity and metabolic syndrome in smokers
- Tez No: 738013
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE ERSÖZ GÜLÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sigara, Diyet Yağ içeriği, Metabolik Sendrom, Smoking, dietery fat content, metabolic syndrome
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Amaç: Sigara çağımızın önemli bir sorunudur. Sigara kullanımının azaltılması için gösterilen çabalara rağmen, günümüzde toplumda kilo kontrolü için diyet ve yaşam değişikliği yerine kişilerin birçok olumsuz etkisinin yanı sıra sigara kullanmaya baŞlaması veya sigarayı bırakmaktan çekinmesi durumu ile sık karŞılaŞılmaktadır. Bizim amacımız bu çalışmada sigara içen ve içmeyenlerde diyet yağ içeriğinin antropometrik ölçümler, demografik veriler ve parametrik verilerle iliŞkisinin araŞtırılması; ayrıca sigara ve diyet yağ içeriğinin obezite, metabolik sendrom, alkol dışı karaciğer yağlanması ve DM üzerine olan etkisinin incelenmesidir. Materyal ve metod: Çalışmaya Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Gastroenteroloji polikliniğine çeşitli şikayetlerle baŞvuran 99‟u erkek 112‟si kadın toplam 211 vaka dahil edilmiŞtir. Katılımcıların detaylı tıbbi öyküsü alınarak boy, kilo, bel ve kalça çevresinden oluşan antropometrik ölçümleri ile sistolik ve diastolik kan basıncı ölçümleri yapıldı. Sigara kullanımlarıayrıntılı olarak sorgulandı. Bireylerin bir gün önceki besin tüketim kayıtları alınmıŞtır ve tek bir diyetisyen tarafından tüketilen yağ miktarı düşük yada yüksek olarak hesaplanmıŞtır. Katılımcılardan sekiz saat açlık süresini takiben sabah saatlerinde alınan venöz kan örneğinde hastanemiz biyokimya laboratuvarında biyokimya tetkikleriçalıŞıldı. HOMA formülüne göre insülin direnci ve IDF-2005 kriterlerine göre MS bulunan hastalar belirlendi.18 yaŞından küçük olan, genel durumu iyi olmayan, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan, ,dekompanze kalp yetmezliği olan,malignitesi olan, çalışmaya onay vermeyen hastalar çalışma dışı bırakılmıŞtır. Bulgular: Sigara içen ve ve içmeyen grupların bazı demografik, vital ve bedensel ölçüm verileri karŞılaŞtırıldığında; yaŞ, boy, kilo, BKÇ, bel çevresi, bel-kalça oranı, SKB, DKB ve NDS ortalamaları arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Sigara içmeyen grubun kalça çevresi değeri sigara içen grubunkinden anlamlı yüksek bulundu (p= 0,02). Diyet yağ içeriği düŞük ve yüksek olan grupların bazı demografik, vital ve bedensel ölçüm verileri karşılaştırıldığında; boy, kilo, BKĠ, bel çevresi, kalça çevresi, bel-kalça oranı, SKB, DKB ve NDS ortalamaları arasında anlamlı farklılık saptanmadı.Sigara içen ve içmeyen grupların diyabetik ve hipertansif olma durumuna göre bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Sigara içen grubun ortalama glukoz değeri içmeyen gruba göre daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi. Gruplar arası ortalama üre, kreatinin, ALT, ALP, GGT, ürik asit, HbA1c, sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Apo-B ortalaması sigara içen grupta içmeyen gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuŞtur (p=0.02). Ortalama LDL-K seviyesi sigara içen grupta daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ortalama HDL-K seviyesi sigara içen grupta daha düŞük bulundu. Bu bulgu istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ortalama TK, TG, Apo-A1 değerlerinin karşılaştırılması da istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ortalama AST değeri sigara içen grupta içmeyen gruba göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0.017). Ortalama albumin değeri sigara içmeyen grupta içen gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0.001). Sigara içen grupta ortalama lökosit, nötrofil ve lenfosit değerleri, içmeyen gruba göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p değerleri sırasıyla; 0.000, 0.002, 0.004 ). Sigara içen grupta ortalama nötrofil - lenfosit oranı, MCV ve MPV değeri içmeyen gruba göre daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Ortalama RDW değeri sigara içmeyen grupta daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı değildi. MS ve alkol dıŞı karaciğer yağlanması da sigara içen ve içmeyen grup arasında istatistiksel olarak anlamlı değildi(sırasıyla p değerleri 0,62 ve 0,59). Laboratuar sonuçları incelendiğinde albümin ortalaması diyet yağ içeriği yüksek olan grupta, diyet yağ içeriği düşük olan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0.004). Ortalama AST, ALT, GGT, ALP, Apo-A1, insülin, HOMA seviyesi diyet yağ içeriği yüksek olan grupta daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sigara içen grupta düşük yağlı diyet ile beslenenlerde yüksek yağlı diyet ile beslenenlere göre ortalama SKB, glukoz ve ALP değerleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p değerleri sırasıyla; 0,03, 0,02 ve 0,03). Ortalama albümin ise yüksek yağlı diyet ile beslenenlerde düşük yağlı diyet ile beslenenlere göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p=0.02). Sigara içmeyen grupta yüksek yağlı diyet ile beslenenlerde düŞük yağlı diyet ile beslenenlere göre ortalama GGT ve HbA1c istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p değerleri sırasıyla 0,01 ve 0,03). Sigara içmeyen grupta diyet yağ içeriği ile MS arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,48). Sigara içen grupta ise p değeri 0,21 olup istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sigara içen grupta diyet yağ içeriği ile ADKY derecesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıŞtır (p=0.07). Sigara içmeyen grupta ise p değeri 0.18 olup istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sigara içmeyen grupta diyet yağ içeriği ile diyabet varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,73). Sigara içen grupta ise p değeri 0,20 olup istatistiksel olarak anlamlılık saptanmamıŞtır. Diyabetik olma durumunun antropometrik ve biyokimyasal parametreleri etkileme durumu göz önünde bulundurulak katılımcılar ikiye ayrıldı. Diyabeti olmayan grupta sigara içmeyenlerde ortalama albümin ve Apo-B istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p değerleri sırasıyla 0,007 ve 0,04) Diyabeti olan grupta sigara içmeyenlerde ortalama yaş, albumin, ürik asit istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p değerleri sırasıyla 0,03, 0,04 ve 0,001) Diyabeti olmayan grupta sigara ile diyet yağ içeriği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,98).Diyabetik grupta ise p değeri 0,022 olup istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Diyabeti olmayan grupta sigara ile metabolik sendrom arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıŞtır (p=0,64).Diyabetik grupta ise p değeri 0,86 olup istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Diyabeti olmayan grupta diyet yağ içeriği ile metabolik sendrom arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,74).Diyabetik grupta ise p değeri 0,14 olup istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Diyabeti olmayan grupta düŞük diyet yağ içeriği ile ADKY arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,67).Diyabeti olmayan grupta yüksek diyet yağ içeriği ile ADKY arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,37). Diyabetik grupta düsük diyet yağ içeriği ile ADKY arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,65).Diyabeti olmayan grupta yüksek diyet yağ içeriği ile ADKY arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,25). Diyabeti olmayan grupta düsük diyet yağ içeriği ile MS arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,75).Diyabeti olmayan grupta yüksek diyet yağ içeriği ile MS arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,73). Diyabetik gruptadüsük diyet yağ içeriği ile MS arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,71).Diyabeti olmayan grupta yüksek diyet yağ içeriği ile MS arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=1). Sonuç: Sigaranın baŞta akciğer ve kardiyak sorunlar olmak üzere birçok olumsuz sağlık sorununa neden olduğu bilinmektedir. Bu olumsuz etkilerine rağmen sigaranın kilo kontrol aracı gibi kullanıldığı görülebilmektedir. Biz çalıŞmamızda sigara içen ve içmeyenleri diyet yağ içeriği alımına göre karŞılaŞtırdık ve sigara içenler ile sigara içmeyenler arasında antropometrik ölçümler arasında fark olmadığını gördük. Sigara içen ve içmeyen kişiler karşılaştırıldığında yüksek diyet yağ içeriği ile MS arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sigara içmeyenlerde yüksek diyet yağ içeriği alanlarda glisemik kontrolün daha kötü olduğu görüldü. Fakat sigara içen ve içmeyen grupta diyet yağ içeriği ile diyabet varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sigara içen ve içmeyen grupta diyet yağ içeriği ile ADKY arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç olarak sigara içenlerde sanıldığı gibi kilo kontrolünün ve obeziteye bağlı metabolik değerlerde iyileşmenin sağlanamadığını gösterdik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Smoking is a major problem of our age. Despite efforts to reduce smoking, nowadays in the community diet and lifestyle changes for weight control are lacking and people refrain from quitting smoking. In this study our aim is to investigate the relationship of smoking and dietary fat content between anthropometric measurements, demographic data and parametric data also the effects of smoking and dietary fat content to obesity, metabolic sydrome and non alcoholic fatty liver disease. Material-Methods: The popülation of study is from Ankara Education and Research Hospital Departments of Internal Medicine, Endocrinology and Metabolism and Gastroenterology. Patients had various complaints.211 patients wereincluded in the study.99 of them were male and 112 of them were female.A detailed medical history of respondents were taken. Height, weight, waist and hips of patients also systolic and diastolic blood pressures were measured. Smoking was questioned in detail. Food consumption of theprevious day were questioned patients. The amount of oil consumed has been calculated as low or high by a paticular dietician. After eight hours of fasting blood samples were taken in the morning . Patients who has insulin resistance for HOMA formula and MS for IDF2005 were recorded. Those under the age of 18 and debile patients, people with liver and kidney failures decompansatee heart failure and malignity were excluded from the study. Results: Some of the demographic features and anthropometric features were compared between smokers and non-smokers. Age, height, weight, body mass index, waist circumference, waist-to- hip ratio, systolic blood pressure, diastolic blood pressure and pulse rate of the patients were not statistically significant. Hip circumference of the non-smokers were statistically higher than smokers (p=0,02). The groups of high dietary fat content and low dietary fat content were compared if they had a difference of height, weight, waist circumference, waist-to- hip ratio, systolic blood pressure, diastolic blood pressure and pulserate. There was no statistically significant difference. Smokers and non-smokers were not statistically significant differenent for their diabetic and hypertensive status. Smokers had a higher average glucose level but there was no statistically significant difference . Between the groups urea, creatinine, ALT, ALP, GGT, uric acid, HbA1c, sodium, potassium, calcium and phosphor levels were not statistically significant difference. In smokers avarage Apo-B is statistically higher than non smokers( p=0,02). Smokers had a higher average LDL-C but there was no statistically significant difference, Smokers had a lower avarage HDL-C but there was no statistically significant difference . Between the groups total cholesterol, triglycerides, Apo-A1 levels were not statistically significant differance. In smokers AST is statistically higher than non smokers( p=0,017). In nonsmokers albumin is statistically higher than non smokers( p=0,001). In smokers leukocyte, neutrophil and lymphocyte, is statistically higher than non smokers(p values are respectively;0.000,0.002,0.004). Smokers had a higher average neutrophil- lymphocyte ratio, MCV and MPV but there was no statistically significant difference. Nonsmokers had a higher RDW but there was no statistically significant difference. Nonsmokers had a higher HOMA-IR but there was no statistically significant difference (p=0,18). Between the groups MS and nonalcoholic fatty liver disease were not statistically significantly difference. (p values are respectively 0,62 and 0,59). In high dietary fat content AST, ALT, GGT, ALP, Apo-A1, insulin, HOMA were higher but there was no statistically significant difference. In low dietery fat content, systolic blood pressure, glucose and ALP levels were statistically higher than non high dietery fat content in smokers (p values are respectively 0,03, 0,02 and 0,03). In high dietery fat content albumin was statistically higher than non high dietery fat content (p=0,02). In high dietery fat content, GGT and HbA1c were statistically higher than low dietery fat content in nonsmokers (p values are respectively 0,01 and 0,03).In non smokers there was not a statistically important relationship between dietery fat content and MS (p=0,48). In smokers p value was 0,21 and there was not a statistically important relationship. In smokers there was not a statistically important relationship between dietery fat content and non alcoholic fatty liver disease (p=0,07). In nonsmokers p value was 0,18 and there was not a statistically important relationship. In non smokers there was not a statistically important relationship between dietery fat content and diabetes (p=0,73).Ġn smokers p value was 0,20 and there was not a statistically important relationship. Participants were divided into two groups according to the anthropometric and biochemical parameters. In smokers who did not have diabetes, albumin and Apo-B were statistically higher than non smokers(p values are respectively 0,007, 0.04). In nonsmokers who had diabetes, age, albumin and uric acid were statistically higher than non smokers(p values are respectively 0,03, 0.04, 0,001).In non diabetic group, smoking and dietery fat content did not have a statistical important relationship(p=0,98).In diabetic group, p value was 0,022 and there was not a statistical important relationship.In diabetic group, smoking and metabolic syndrome did not have a statistical important relationship(p=0,64. In non diabetic group dietery fat content and metabolic syndrome did not have a statistical important relationship (p=0,74). In diabetic group value was 0,14 and there was not a statistical important relationship. In non diabetic group low fat diet and non alcoholic steatohepatitis did not have a statistical important relationship (P=0,67). In non diabetic group high fat diet and non alcoholic steatohepatitis did not have a statistical important relationship (p=0,37).In diabetic group low fat diet and non alcoholic liver disease did not have a statistical important relationship(p=0,65). In non diabetic group high fat diet and non alcoholic liver disease did not have a statistical important relationship (p=0,25). ). In non diabetic group low fat diet and metabolic syndrome did not have a statistical important relationship(p=0,75). In non diabetic group high fat diet and metabolic syndrome did not have a statistical important relationship (p=0,73). In diabetic group low fat diet and metabolic syndrome did not have a statistical important relationship (p=0,71). In non diabetic group high fat diet and metabolic syndrome did not have a statistical important relationship (p=1). Conclusion: Smoking is known to cause many adverse health problems, including lung and cardiac problems. Although these advers effects, as it can be seen using cigarette is a weight control. In this study smokers and non-smokers were compared their dietery fat content. There was no relationship for anthropometric values between smokers and non-smokers. High fat diet and metabolic syndrome were not statistically important both of smokers and non-smokers. In non-smokers high fat diet induces bad glicemic control. There was no relationship between dietery fat content and non alcoholic fatty liver disease in smokers and nonsmokers. As a result, smokers did not show improvement in weight control and obesity-related metabolic values .