İç kök rezorpsiyonu simüle edilmiş dişlerde kalsiyum silikat bazlı tamir materyallerinin dolum kalitesinin mikrobilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of filling quality of calcium silicate-based repair materials with microcomputed tomography in simulated internal ROOT resorption TEETH
- Tez No: 738012
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KOÇAK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İç kök rezorpsiyonu, MTA, µBT, kalsiyum silikat esaslı kök kanal dolgu patı, Internal root resorption, MTA, µCT, Calcium silicate based root canal filling paste
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı çekilmiş dişlerde oluşturulan yapay iç kök rezorpsiyon (İKR) kavitelerinin MTA Repair HP, Angelus MTA ve Dia Root Bio MTA dolum materyalleri ile doldurulması ve yapılan kök kanal dolgu kalitesinin mikrobilgisayarlı tomografi (µBT) cihazı kullanarak değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada 60 adet üst çene daimi 1. keser diş kullanıldı. Kök kanallarının ProTaper Next döner eğe sistemi ile preparasyonu yapıldıktan sonra kökler bukkolingual yönde simetrik olarak ikiye bölündü, köklerin iç yüzeylerinde, apikalin 6 mm koronalinde elmas rond frezle İKR kaviteleri meydana getirildi. Köklerin tekrar birleştirilmesinin ardından örnekler rezorpsiyon kavitelerinin doldurulacağı materyale göre rastgele 3 gruba ayrıldı. MTA Repair HP, Angelus MTA, Dia Root Bio MTA kök kanal patlarının dolum kalitesinin değerlendirilmesi için rezorpsiyon kavitesi içerisindeki boşluk yüzdeleri µBT cihazı kullanılarak yapılan analiz ile belirlendi. Bulgular: Boşluk yüzdeleri karşılaştırıldığında grup 1 de boşluk yüzdesi grup 2 ve grup 3 ten anlamlı (p < 0.05) olarak daha yüksekti. Grup 2 ve grup 3 arasındaki boşluk yüzdesi anlamlı (p < 0.05) bir farklılık göstermemiştir. Sonuç: Çalışmada kullanılan dolum materyallerinden hiçbiri rezorpsiyon kavitesinde tam bir tıkama sağlamadı. Boşluksuz bir örnek tespit edilmedi. Rezorpsiyon kavitesindeki dolum kalitesinin değerlendirilmesinde farklı kalsiyum silikat esaslı materyallerin kullanıldığı yeni araştırmalar gerekli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study is to evaluate the quality of root canal filling made by applying MTA Repair HP, Angelus MTA and Dia Root Bio MTA filling materials of artificially created internal root resorption cavities using a microcomputerized tomography device (µCT). Methodology: In the study, 60 maxillary permanent first incisors were used. After the preparation of the root canals with the ProTaper Next rotary file system, the roots were divided into two symmetrically in the buccolingual direction, and ICR cavities were created on the inner surfaces of the roots, 6 mm coronal of the apical, with a diamond round bur. After the roots were rejoined, the samples were randomly divided into 3 groups according to the material to be filled in the resorption cavities. In order to evaluate the filling quality of MTA Repair HP, Angelus MTA, Dia Root Bio MTA root canal sealers, the percentages of voids in the resorption cavity were calculated using the µBT device. Results: When the vacancy percentages were compared, the vacancy percentage in group 1 was significantly higher (p < 0.05) than in group 2 and group 3. The percentage of gap between group 2 and group 3 did not differ significantly (p < 0.05). Conclusion: None of the filling materials used in the study provided a complete occlusion of the resorption cavity. No gapless sample was detected. There is a need for new studies using different calcium silicate-based materials in the evaluation of the filling quality in the resorption cavity.