Türkiye'de Endüstri 4.0 uygulamalarının değerlendirilmesi: Panel veri analizi
4.0 evaluation of industrial applications in Turkey: Panel data analysis
  1. Tez No: 738072
  2. Yazar: FİDAN ALİYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Nesnelerin İnterneti, Teknoloji, Değişim, Industry 4.0, Internet of Things, Technology, Change
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Endüstri 4.0 'Akıllı Fabrika' konsepti gibi ortaya çıksa da, çok kısa bir süre zarfı içinde bu tanımın sınırlarını genişleterek ne üretirsen üret 'daha akıllıca yap' konseptine doğru çevrildi ve neredeyse tüm sektörlere hızlı bir şekilde yayıldı. Endüstri 4.0 ilk oluştuğu tarihten itibaren tüm gelişmiş ülkeler bu yeni kavrama ilgi gösterdiler ve inisayatif almak için hiç vakit kaybetmeden müdahil oldular. Endüstri 4.0'a ilgi gösrermelerinin sebebi prestij kazanmanın yanısıra, yeni konseptin sağlayacağı ekonomik avantajları anlamak ve araştırmaktı. Bu düşünceden hareketle hemen tüm gelişmiş ülkeler Endüstri 4.0 yapılarını oluşturmaya başladılar ve genel hatlarıyla yol haritalarını belirlediler. Endüstri 4.0 hakkında bir çok tanım olmasına karşın, esas olarak endüstri 4.0 digital dönüşümle ilgilidir ve sadece üretim sektörünü kapsamamaktadır. Digital dönüşüm üretim sektöründe ortaya çıkmasından çok kısa bir süre sonra, akıllı ulaştırma ve lojistik, akıllı binalar, akıllı yakıt tüketimi, akıllı sağlık uygulamaları ve hatta akıllı şehirlere kadar bir çok alana sıçramış bulunmaktadır. Endüstri 4.0'la beraber gelen dijital dönüşüm, daha fazla üretim ve optimizasyon, tedarik zincirinde anlık veri sağlama imkanı, daha kaliteli ve kişiye özel ürünler sağlama yeteneği, daha uygun ve sürdürülebilir fiziki çalışma koşulları sağlayabilme imkanıyla bu dönüşüme geç kalan ülkelere ciddi bir bedel ödetecek şekilde hızla gelişmeye devam etmektedir. Endüstri 4.0 kavramı, günümüzde önemli bir yer tutmaktadır, aynı zamanda Türkiye genelinde de önem verilen konulardan biridir. Çalışmada günümüze kadar gerçekleşmiş endüstri devrimleri ele alınmış, Endüstri 4.0 kavramının getirileri incelenmiştir. Küresel İnovasyon Endeksi'nde yer alan Türkiye ile ilgili verilerden yola çıkarak uygun panel veri analizleri kullanılarak Endüstri 4.0'ın Türkiye bazında değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although Industry 4.0 emerged as a 'Smart Factory' concept, in a very short time, it expanded the boundaries of this definition and turned towards the concept of 'do it smarter', no matter what you produce, and spread rapidly to almost all sectors. Since Industry 4.0 was first formed, all developed countries showed interest in this new concept and intervened without wasting any time to take initiative. The reason for their interest in Industry 4.0 was to understand and research the economic advantages that the new concept would provide, as well as gain prestige. Based on this idea, almost all developed countries started to create Industry 4.0 structures and determined their roadmaps in general terms. Although there are many definitions about Industry 4.0, industry 4.0 is mainly about digital transformation and does not only cover the manufacturing sector. In a very short time after the digital transformation emerged in the production sector, it has spread to many areas from smart transportation and logistics, smart buildings, smart fuel consumption, smart health applications and even smart cities. The digital transformation that comes with Industry 4.0, more production and optimization, the opportunity to provide instant data in the supply chain, the ability to provide better quality and personalized products, the possibility of providing more suitable and sustainable physical working conditions, will incur a serious price for the countries that are late for this transformation. continues to develop rapidly. The concept of Industry 4.0 occupies an important place today, at the same time it is one of the issues that are given importance throughout Turkey. In the study, the industrial revolutions that have taken place until today are discussed and the returns of the concept of Industry 4.0 are examined. It is aimed to evaluate Industry 4.0 on the basis of Turkey by using appropriate panel data analysis based on the data about Turkey included in the Global Innovation Index.